Henriette Sejer och Robert Engholm menar att det blir billigare att åka på spa i Sverige. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Danskarna älskar att besöka Skåne

Publicerad

Enligt statistik från Tillväxtverket så är Skåne den region med störst tillväxt av storstadsregionerna, detta tack vare ökat besökande från danskarna.

Tourism in Skåne menar att de danska gästerna ökade med 29,3 procent under 2018 vilket innebär totalt 282 280 gästnätter under fjolåret.

– Det är flera faktorer som spelar in, men de vanligaste orsakerna är naturen och valutan, säger Pia Jönsson-Rajgård, vd Tourism in Skåne.

Natur och spa lockar

I och med den stora ökningen av danska turister har Skåne passerat 6 miljoner kommersiella gästnätter på ett år, där 1,6 miljoner är från utlandet.

– Vi har en bra kapacitet i form av nya hotell som kan ta emot gästerna, det gäller inte bara turister utan också affärslivet, säger Pia Jönsson-Rajgård.

Vad är det som lockar danska turister?

Nu under vintern så är det inte så mycket naturen som lockar. Danskarna besöker gärna spa för att de inte har det utbudet på hemmaplan. Sen spelar valutan stor roll vilket leder till shopping.

Under sommaren är det mer naturen i nordöstra Skåne som lockar danskarna.

Billigare i Sverige

Henriette Sejer och Robert Engholm var under söndagen på spa i Sverige.

– Det blir billigare för oss att komma till Sverige, säger Robert Engholm som tillbringar en helg med sin flickvän på Ystads Saltsjöbad.

– Det finns badhotell i Danmark men det är inte samma sak som att åka till ett spa-hotell, säger Henriette Sejer.

Ledningen för Skånes största spa-hotell har märkt att det kommer alltfler gäster från just Danmark.

Enligt Josefine Andersson får danskarna mycket för sina pengar. Foto: Gunilla Fritze/SVT

– De får mycket för sina danska pengar i Sverige och det är nog en stark anledning till att de kommer hit, säger Josefine Andersson, service manager på Ystads Saltsjöbad.

Hon har ingen exakt siffra på hur många av hotellgästerna som kommer från Danmark men gissar att det rör sig om cirka trettio procent.

Vad tror du krävs för att fler utländska turister ska komma och bo på hotell i Skåne?

– Bättre marknadsföring och fler samarbeten mellan olika aktörer inom turistnäringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer