Foto: SVT/TT

Rekordmånga danskar väljer att turista i Skåne

Publicerad

Allt fler danskar väljer att turista i Skåne. Utöver den försvagade svenska kronan lockar även naturupplevelser, mat och dryck.

– Det är strålande resultat för Skåne, säger Sara Brynskog, kommunikationschef på Tourism of Skåne.

Över 112 000 danskar valde att övernatta i Skåne under det första halvåret 2018. Skånska hotell, campingplatser och vandrarhem har aldrig varit så populära hos danskarna som nu. Det visar en rapport som Tourism in Skåne har tagit fram.

– För de som bor i och runt Köpenhamn är det här det närmsta naturområdet, de kommer hit och vandrar, cyklar och klättrar, säger Sara Brynskog.

Kullaberg och Österlen är populära naturupplevelser bland danskarna.

Fördelaktig valutakurs

Valutautvecklingen lockar semesterfirande danskar över sundet, där den svenska kronan kraftigt försvagats jämfört med den danska. Till Malmö och Lund åker många för att shoppa.

– Om man till exempel vill åka på en weekendresa eller bara över en eller två dagar är det väldigt förmånligt, men jag tror att det framförallt är utbudet som lockar, säger Sara Brynskog.

100 danska kronor kostar ungefär 140 svenska.

Lilla torg i Malmö. Foto: TT

Motverkar ”över-turism”

I flera europeiska städer, bland annat Barcelona och just Köpenhamn, försöker man att uppnå det motsatta – locka färre turister. Lokala kampanjer försöker där förmå turister att åka hem. Konceptet kallas over-tourism och betyder att turismen har gått för långt och riskerar att skada städerna och dess befolkning. Detta är något som man även i Skåne förhåller sig till, och arbetar strategiskt för att undvika.

– Exempelvis är det ganska stor belastning på Ale stenar under sommaren, nu funderar vi på hur vi kan sprida ut besökarna över året. Vi tar lärdom av de platser där det gått för långt, men som tur är vi inte där än.

Förutom danskarna väljer även allt fler britter och tyskar att resa till Skåne. Nu försöker man etablera sig och locka hit fler turister från Indien, varifrån det i nuläget mest är arbetsresande som kommer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.