Danskt förslag: Förbjud livstidsfångar från att dejta

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark höjs röster för att livstidsdömda fångar ska förbjudas att ha kärleksrelationer med personer utanför fängelset.

Upprinnelsen är bland annat den morddömde Peter Madsens förhållande med en tonårig flicka.

Cammilla Kürstein var bara 17 år när hon började brevväxla med Peter Madsen, som avtjänar ett livstidsstraff för mordet på journalisten Kim Wall.

Cammilla Kürstein blev förälskad och de inledde en distansrelation som höll i två år. Idag säger hon att Peter Madsen manipulerade henne.

– Han lyssnade på mig, låtsades ta mig på allvar och jag tyckte att han såg vem jag var, säger Cammilla Kürstein till danska TV2.

Det gick så långt att hon tatuerade in delar av ett av Madsens brev på sin underarm. Hon vill nu varna andra för att dras in i liknande situationer.

Politiskt förslag att förbjuda dejting

Dansk Folkeparti vill gå längre och göra det olagligt för fångar att dejta från fängelset.

– Om man har begått ett brott så grovt att det ger livstids fängelse ska man, så långt det är möjligt, avskärmas från samhället, säger partiledaren Kristian Thulesen Dahl till danska TV2.

Isolering är inte en god idé

Förslaget får dock kritik från Danmarks motsvarighet till Kriminalvården.

– Även livstidsfångar kommer så småningom ut i samhället och därför är isolering inte en god idé säger Fængselsforbundets Bo Yde Sørensen till TV2.

Cammilla Kürstein säger idag att hon har svårt att förstå hur förhållandet med Peter Madsen kunde gå så långt och hon stöttar förslaget att förbjuda livstidsdömda att dejta.

– Jag trodde inte att jag kunde manipuleras så som jag gjorde, säger hon till TV2.

I höstas försökte Peter Madsen rymma från fängelset, men greps under flykten:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.