Foto: Helen Blob /SVT

”Där finns 1-3 trappsteg in till de flesta butikerna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter morgonens inslag om tillgänglighet så har det kommit mycket blandade reaktioner.

Många har hört av sig till redaktionen efter att ha sett inslaget.

Vissa har en positiv bild av tillgängligheten i samhället medan andra menar att det finns mycket kvar att göra.

Här är några av de reaktioner som har kommit in:

”Sitter själv i rullstol, och bor i Hässleholm. Här finns mycket som borde bli bättre, bland annat pub, restauranger, disco och även butiker. Här är det mycket dåligt med tillgängligheten.”

”Jag känner mig redan utanför samhället som det är och om då tillgängligheten är bristfällig för personer med funktionshinder, förstärks det utanförskapet ytterligare. Det är lite som ett dolt utanförskap som inte diskuteras. Detta kan leda till att man isolerar sig och drar sig för att gå ut.”

”I sådana här sammanhang talas det nästan uteslutande om tillgänglighet i fråga om rörelsehinder, alltså trappor, dörrar o.s.v. Men en grupp som jag verkligen anser är diskriminerad och utestängd från samhället är folk med allergi, astma och andra lungsjukdomar. Detta talas det aldrig om! Jag har svår astma sedan 25 år. Detta innebär att teater, konserter, bio, utställningar m.m. är omöjligt att besöka, p.g.a. att de flesta människor använder någon form av parfymerade produkter, och i sådana sammanhang gärna tar på sig en skvätt extra! På bussar gäller samma sak, plus att där kan finnas hundar. Det kan räcka med att en hund har varit på bussen tidigare och lämnat efter sig hår, så kan det få förödande konsekvenser för en astmatiker.”

”Hej. Bor i Kävlinge sedan 18 år. Det första jag reagerade över när jag kom hit var just otillgängligheten. Man kan numera handla livsmedel, sprit, gå på banken, bibliotek,  läkare/tandläkare och apotek om man är rullstolsburen, men sedan är det stopp. I princip har vi en affärsgata, Mårtensgatan, och där finns 1-3 trappsteg in till de flesta butikerna som även har smala dörrar.”

Vad tycker du?

Fortsätt gärna höra av er med tips, kommentarer och tankar om hur det ser ut just där du bor.

Läs mer: Hjälp Sydnytt att granska tillgängligheten

Reporter Rebecka Erici nås på telefon 040-22 23 23 eller e-post rebecka.erici@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.