Foto: Bernard Mikulic

Tio av hans kor har dödats – av kastade burkar

Publicerad

Kastade burkar längs våra vägar dödar kor när de blåser in i böndernas gräsfält. När bönderna skördar och hackar gräset följer sönderhackade aluminiumburkar med i fodret. Nu agerar byborna i Vittskövle.

Håkan Svensson i Vittskövle har 300 kor. Han har flera gånger varit med om hur sönderstrimlade burkar hamnat i kornas foder.

– Slåttermaskinen strimlar ner burkarna till 2-3 cm stora knivskarpa rester. Maskinen har en metalldetektor men eftersom burkarna är av aluminium så känner inte maskinen det utan strimlar burkarna till små knivar.  Och katastrofen är ett faktum om bitarna kommer in i kon. Följden är att kon magrar väldigt snabbt och du är helt maktlös. Du kan inte göra någonting, säger Håkan Svensson.

Kristianstad

Flera av hans kor har dött av burkar

Det var hans idé att Vittskävleborna skulle ut och plocka burkar och annat skräp längs vägarna för att rädda kor och hålla rent. Totalt fick de ihop två ton skräp och fem säckar med kastade burkar.

– Det känns bra. Under mina femton år som lantbrukare så har jag säkert drabbats ett tiotal gånger av att kor har dött på grund av detta, säger Håkan Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristianstad

Mer i ämnet