Hör initiativtagare och Malmö stad berätta om projektet och vad de förväntar sig. Foto: Mathea Jakobsson/SVT

Antirasistiskt monument börjar ta form i Malmö – ska stå klart 2023

Uppdaterad
Publicerad

För drygt två år sedan kläckte några Malmöbor idéen om ett antirasistiskt monument i Malmö. De ville skapa en plats där invånare kan samlas för att byta erfarenheter om rasism och stötta sig mot varandra i mörka stunder.

2023 ska monumentet stå klart – men var det ska stå och hur det ska se ut är fortfarande oklart.

– Idéen kom ur ett behov av att bearbeta det trauma som många Malmöbor upplevde efter att vi haft en rasistisk seriemördare som härjade i 7 år, säger Manal Masri och syftar på Peter Mangs.

Hon var en av initiativtagarna som 2019 tog fram idéen om ett antirasistiskt monument. Malmö stad engagerade sig i frågan och nu drivs projektet av kulturförvaltningen i Malmö stad tillsammans med initiativtagarna, genom föreningen Antirasistiskt monument.

– En av de viktigaste sakerna med att inrätta monumentet tycker jag är att Malmö stad tar en ställning i att vi kommer att bekämpa rasismen, säger Manal Masri.

På bilden syns två av initiativtagarna Manal Masri och Showan Shattak. Tillsammans med Anna Wahlstedt och Rena Baledi från Malmö stad kulturförvaltningen. Foto: Mathea Jakobsson/SVT

Ett monument i begynnelsefasen

Var monumentet ska stå eller vad det ska föreställa vill varken hon eller Anna Wahlstedt från kulturförvaltningen svara på.

– Det kommer vara flera parter som är med och bestämmer; initiativtagarna, Malmöborna och kulturförvaltningen. Men självklart också den konstnär som kommer utföra arbetet, säger Anna Wahlstedt.

Monumentet planeras stå klart 2023 men redan under hösten kan Malmöborna delta i processen genom bland annat filmvisningar, samtal, erfarenhetsutbyte och informationsinsatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.