Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Darin Karkawatli studerar minst tio timmar om dagen för att komma in på utbildningen i teoretisk fysik. I klippet förklarar han hur det går. Foto: Otto Johansson/SVT

Darin pluggar tio timmar om dagen – livesänder från sitt skrivbord

Uppdaterad
Publicerad

Efter att bara ha fokuserat på de estetiska ämnena insåg Darin Karkawatli i Lund att han ville något helt annat: teoretisk fysik på universitetet. I över 100 dagar har han nu pluggat tio timmar om dagen och streamat det på Youtube.

Det var när han började sista året på gymnasiet han insåg att han ville något annat. Han hade då bara läst en matematikkurs och behövde på ett halvår det som krävdes för att komma in på utbildningen i teoretisk fysik.

På Youtube hade han sett andra som studerade tio timmar om dagen och tänkte att han skulle testa det.

– Det är en bra balans mellan att studera och att ta hand om sig själv, säger han.

Enligt det schema han följer nu så stiger han upp 03.20 på morgonen och börjar studera och går och lägger sig runt 19.30 på kvällen. Däremellan hinner han med minst tio timmar studerande, pauser, sin skolgång och lite fritid.

Läst ikapp flera kurser

Efter att ha studerat minst tio timmar om dagen i över hundra dagar har han läst in fyra kurser i matematik och två vardera i fysik och kemi. Utöver det studerar han inför högskoleprovet.

Hans lärare trodde inte att han skulle klara det men har låtit honom skriva prov när han känner att han är redo.

– Jag visste inte hur jag skulle studera. Jag visste inte riktigt om det här skulle vara möjligt men jag bara testade.

Stöttar varandra på Youtube

Att livesända sitt studerande på Youtube började han med efter att redan ha hållit på att studera tio timmar om dagen ett tag.

Nu har han över 20 000 prenumeranter och flera hundra som tittar varje dag. I kommentarsfältet finns även flera andra som studerar med honom.

– Det sätter mer press på mig själv. Jag måste studera då, de timmarna. Jag får varje dag flera kommentarer som säger att jag hjälpt dem och sånt och hur det också disciplinerar dem att studera hårdare.

Hör Darin berätta om hur han pluggar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.