De bakar kakor för barnen i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

På torget i Staffanststorp står fjärdeklassare från Mellanvångsskolan och säljer kakor och bullar. Alla intäkter går till Rädda barnen och till förmån för barnen i Ukraina.

– Vi har bakat kolakakor, chokladkakor, kolasnittar och sockerkaka, säger Oscar Egelund Nilsson.

Eleverna från Mellanvångsskolan har bullat upp med kakor på ett bord centralt placerat i Staffanstorp. De bjuder på kaffe till de som köper.

– Vi har under hela veckan planerat och jobbat med detta. Eleverna ville göra någonting för barnen i Ukraina, säger Faruk Camo, som är SO-lärare på Mellanvångsskolan.

Det är ett samarbete mellan lärare i olika ämnen, som historia, samhällskunskap och hemkunskap. Initativet kommer från eleverna.

– Kladdkakorna har vi bakat själva på hemkunskapen, säger Bella Klingstedt, som går i årskurs 4 på Mellanvångsskolan.

Populärt att ge och fika

Det är många som stannar och köper kaffe och kakor. Ulla Svensson är en av dem. Hon är starkt påverkad av kriget i Ukraina.

– Man känner en viss oro att det ska komma hit. Det är många som hjälper till och tänker på detta.

SO-läraren Faruk Camo har ett personligt engagemang välgörenhetsarbetet.

– Mina föräldrar kom hit på 90-talet från Bosnien när det var krig i Jugoslavien. Jag känner igen mycket i berättelserna från Ukraina och för mig är det självklart att berätta vad som händer. 

– Barnen i skolan har fastnat vid mina berättelser och velat höra mer så för mig är det lite personligt, säger Faruk Cosmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.