Foto: SVT

De ber om dina kläder – men pengarna går inte till välgörenhet

Uppdaterad
Publicerad

Många insamlingsorganisationer samlar till behövande. Men det finns också de som behåller pengarna själva. Och kontrollen över de vinstdrivande insamlarna är obefintlig.

Det finns över 400 hundra ideella insamlingsorganisationer i landet och till stor del handlar det om kläder. De flesta samlar in med målsättningen att ge bistånd men det finns de som syftar till att ge pengar, till sig själva.

Utanför Coop i Djupadal i Malmö står tre klädcontainrar där man kan skänka sina avlagda kläder.

En av dem tillhör Frälsningsarméns Myrorna. Och en av dem är Svensk Textilåtervinning AB.

90-konto garanterar insyn

Det förstnämnda har ett så kallat 90-konto vilket innebär att Svensk Insamlingskontroll har insyn i deras verksamhet. Detta är inte fallet med Svensk Textilåtervinning AB som är just ett aktiebolag vilket innebär att samma kontroll inte finns.

Raduan Chafchak är styrelseledamot sedan många år och han förstår inte frågan om kontroll.

– Vi är ju ingen hjälporganisation.

Mary Gustafsson har just stoppat i kläder i Myrornas låda eftersom det känns tryggt och hon har alltid gjort det. Hon är kritisk till den bristande kontrollen i de andra lådorna som inte har ett 90-konto.

– Det är ju inte bra.

Agerar enligt svensk lag

Men Svensk Textilåtervinning agerar helt enligt svensk lagstiftning och ska ge vinst åt sina ägare.

– Men vi har folk anställda och säljer våra kläder till ett stort företag i Polen som också har anställda, bland annat funktionshindrade. Det är väl bättre att jag har lön istället för att leva på bidrag, säger Raduan Chafchak.

På Svensk Insamlingskontroll säger Lena Hörnblad att man visst kan tycka att det är bra att man på detta sätt ordnar jobb.

– Men det gör man ju även hos de ideella organisationerna.

I dag har 418 företag 90-konto och det innebär att minst 75 procent av intäkterna ska gå direkt till bistånd. En av de stora organisationerna samlar varje dag in 23 ton kläder vilket ger 30 miljoner till social verksamhet varje år.

”Det ska gå till oss”

Omsättningen för Svensk Textilåtervinning har sjunkit kraftigt de senaste åren och Raduan Chafchak säger att de bara har 38.000 kronor på kontot.

På frågan om vart dessa pengarna ska går svarar han kort.

– Det ska gå till oss, säger han.

På containrarna och på lappar vid insamling vid hemmen sägs att verksamheten bland annat ska bidra till ekonomisk utveckling för funktionshindrade.

Men Svensk Textilåtervinning är inte ensamma om att försöka tjäna pengar på våra avlagda kläder. Återvinningsstationen i Jägersro fick i mars i år läggas ner just på grund av detta.

14 containrar ställdes upp

– Det blev för stökigt och ostädat när 14 klädcontainrar olovligen ställdes upp bredvid våra, säger Jenny Randborg på Förpacknings och Tidningsinsamlingen som har ansvaret för de flesta av Skånes återvinningsstationer.

Alla lådor togs bort utom Svensk Textilåtervinnings som har en klädcontainer nästan samma plats och det fortfarande utan tillstånd från markägaren.

– Vi har förlorat så många containrar och är så små att vi inte syns, säger Raduan Chafchak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.