Jankov Månsson, initiativtagare, hoppas att tåget ska få fart på turismen i Osby. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Osby har fått ett turisttåg: ”Jättemycket att visa”

Publicerad

När Jankov Månsson flyttade från Ystad till Osby på 1970-talet blev han fascinerad av bygden. Han kom på idén med ett turisttåg och i sommar rullar tåget genom samhället.

– Här har man ju jättemycket att visa och man hade ingen aning om att det var värdefullt, säger Jankov Månsson om känslan när han flyttade till Osby på 70-talet.

Han är aktiv i Osby hembygdsförening och kom för ett par år sedan på idén med ett turisttåg för att få turister att utforska bygden.

Köpte tåg som gått i Ullared

Hembygdsföreningen beviljades så kallade Leader-pengar från EU och jordbruksverket för att förverkliga projektet. De köpte in ett gammalt tåg som tidigare fungerade som transporttåg för campinggäster i Ullared i Halland. Tåget har renoverats och det är Jankov Månssons dotter som målat utsidan av fordonet som fått namnet ”Tuff tuff-tåget”.

Hur känns det nu att se tåget i rullning?

– Det är fantastiskt skönt att det funkar. Det här är ett ideellt arbete och ett hemmabygge i stor utsträckning och att få det att funka är inte det lättaste, säger Jankov Månsson.

Försöksverksamhet i gång

Turen som går i sommar är en försöksverksamhet och tanken är att det ska utvecklas med fler turer under de kommande säsonger. Tåget ska bland annat gå till campingen, Spinneriet och Enebacken. Den här sommaren har tåget kunnat fungera som en avlastning för Lekoseum i Osby, berättar Jankov Månsson.

– De tar ju bara in 50 personer och då har vi möjlighet att fungera som en buffert – så att det blir en jämnare tillströmning till och från Lekoseum, säger Jankov Månsson.

I videoklippet får du följa med på en tågtur i  Osby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.