Aksel, Vilma, Elias och Oliver tar bort björksly från Ljungen.

De fixar soligt väder på näset

Uppdaterad
Publicerad

Ljungen i Skanör håller på att växa igen. Ökande utsläpp från trafiken gör att invaderande björkar sprider sig i landskapet. Blir det en björkskog försvinner de soliga dagarna.

Det är Falsterbonäsets Naturvårdsförening och Friluftsfrämjandet som bjudit in till björkslyröjning på Skanörs ljung. Enligt föreningarna har den ökande trafikens utsläpp gett ett stort kvävetillskott årligen vilket gynnat björkarna. Om de får växa till sig kan det unika beteslandskapet gå förlorat. Men inte minst kan det hota de varma soliga sommardagarna på Näset.

-Genom att den öppna ljungheden lätt värms upp av solen bildas stigande varmluftbubblor som tränger undan upptornande stackmoln, som bildads sommartid, säger Jan-Åke Hillarp, vice ordförande i Falsterbonäsets Naturvårdsförening. Det är det som ger Näset sitt soliga väderklimat.

Det innebär att Näset har fler soliga dagarn än vad till exempel Vellinge eller Malmö har.

-Det kommer att försvinna om de invaderade björkarna får växa sig stora, menar Jan Åke Hillarp från Falsterbonäsets Naturvårdsförening.

Under ett antal år har också korna som betar på ljungen varit för få. Betestrycket har därför blivit för lågt och nyetablerade björkar har hunnit växa sig grova.

Under måndagen har ett flertal personer jobbat med att röja björksly på ljungen. De kan glädja sig åt att till sommaren ha hjälp till att få färre regniga dagar på Näset.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.