Malin Klasson och Fredrik Andersson fick hjälp att frysa Malins vävnad från en av hennes äggstockar innan en tuff cancerbehandling. Foto: Hans Larsson SVT

De drömmer om barn trots cancerbeskedet

Publicerad

Kvinnor och män som drabbas av cancer kan få hjälp att få barn när de avslutat sina cancerbehandlingar. Men det gäller att tänka före, innan cellgifter och strålning, har förstört möjligheten till befruktning.

Malin Klasson i Lund fick för tio år sedan det dystra beskedet att hon hade en tumör på hjärtat. Hennes onkologläkare på universitetssjukhuset i Lund, Mikael Eriksson, frågade om hon ville bli mamma någon gång i framtiden.

– Det var inte det första jag tänkte på när jag fick cancerbeskedet men idag är jag väldigt glad och tacksam över att han ställde frågan, säger Malin Klasson.

Det som skedde var att vävnad från en av hennes äggstockar plockades ut och frystes ner på Rigshospitalet i Köpenhamn innan den tuffa cancerbehandlingen påbörjades i Lund. Läkaren insåg att risken fanns att hennes äggstockar skulle ”slås” ut av cellgifter och/eller strålning och göra Malin infertil.

– Det var inte så många som kände till att den här möjligheten fanns 2006, inte vi åtminstone, så jag är glad att min läkare hade rätt kontakter, säger Malin.

Önskan om att bli mamma

Malin Klasson fick genomgå 13 cytostatikabehandlingar och tumören strålades två gånger per dag i tre veckor. Malin blev helt utslagen. Hon tappade mycket i vikt och hade svårt för att gå.

När Malin blev friskförklarad väcktes tanken att det skulle vara roligt att bli mamma.

– Vi började prata om det 2010 men jag kände mig inte redo förrän två år senare, säger Malin.

En bit av den nedfrusna vävnaden opererades in i den äggstock som Malin har kvar i kroppen efter cancerbehandlingen. Men all vävnad fick inte plats i äggstocken så en del av vävnaden placerades under bukhinnan där Malin inte har någon äggstock.

– Operationen gick bra på så sätt att hormoner och sådant har kommit igång så nu är vi i processen, säger Malin.

Uppmana andra att ta hjälp

Hon och sambon Fredrik Andersson vill uppmana andra i samma, eller en liknande situation, att be om hjälp innan en cancerbehandling, som kan leda till infertilitet, påbörjas.

– Det är inte så lätt om man blir svårt sjuk och när allting handlar om överlevnad att tänka på det här, men livet fortsätter även efter sjukdomen så man bör planera för framtiden även i de mörkaste stunderna, säger Fredrik Andersson.

Metoden att frysa ner vävnad från äggstockar förekommer även i Sverige och på Mälarsjukhuset i Eskilstuna föddes 2013 det första barnet till en kvinna, som blivit gravid tack vare att hennes äggstocksvävnad frysts ner innan hon påbörjade sin cancerbehandling.

Läkaren som opererade ut Malin Klassons äggstock 2006 heter Pål Wölner-Hanssen och tack vare ReproUnion, som har fått 70 miljoner av EU, samarbetar läkare och forskare inom Öresundsregionen.  Målet är att med hjälp av forskning och sjukvård i världsklass förebygga och behandla barnlöshet i hela EU och sätta Öresundsregionen på kartan globalt inom området barnlöshet och reproduktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer