Foto: TT

Kampanj för bättre krisberedskap

Publicerad

Malmö Stad vill att Malmöborna ska ta ansvar för att själva klara sig om vatten, el eller mat plötsligt inte finns att få tag på.

Nu startar en kampanj med en checklista för att fixa en egen krislåda.

– Genom att förbereda oss själva tar vi också ansvar för varandra. Vi lever i ett stabilt och modernt samhälle, men det är också sårbart eftersom vi på många sätt är väldigt beroende av att exempelvis el, värme och vatten fungerar, säger Jonas Hult, Malmö stads trygghets- och säkerhetschef i ett pressmeddelande.

Efter förra årets krisberedskapskampanj frågade kommunen Malmöborna genom Malmöpanelen, (1600 deltagare som svarar på frågor från kommunen), om hur de ser på sin egen krisberedskap.

Eget ansvar

80 % ansåg att krisberedskap är viktigt eller mycket viktigt och 70 % svarade tycker att de har ett stort eget ansvar. Men bara 18% var förberedd på ett strömavbrott, 7% för ett vattenavbrott och 11% för att inte kunna handla mat i en butik.

– Att vara väl förberedd för kris är viktig för Malmöborna. Samtidigt anser de sig inte ha en god egen beredskap vid en kris. Den diskrepansen finns det goda möjligheter att göra något åt den här veckan, säger Jonas Hult.

Råd och information från Malmö Stad och Civilförsvarsförbundet

Onsdagen den 17 oktober, Malmö centralstation 07:00 – 10:00

Torsdagen den 18 oktober, Malmö stadsbibliotek 11:00 – 14:00

Fredagen den 19 oktober, Rosengård centrum 13:00 – 16:00

Lördagen den 20 oktober, Emporia 10:00 – 13:00

Söndagen den 21 oktober, Triangeln 11:00 – 14:00

Den 16 och 17 oktober finns också möjlighet att lyssna på föreläsningar av Anna Maria Stawreberg ”Att hoppas på det bästa, men förbereda sig för det värsta”.

Se: malmo.se/prepping

Ytterligare information finns på malmo.se/krisberedskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.