Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Uldall-Jörgensson överlämnar namnlistorna till kommunsekreteraren Maria Zingmark. Foto: Otto Johansson/SVT

De kräver folkomröstning om kommunhus och skola i Lomma

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen lämnades över 4000 underskrifter in till Lomma kommun. Nu tror så väl initiativtagare som makthavare på en folkomröstning om bygget av nytt kommunhus och gymnasieskola.

Initiativtagarna Johan Uldall-Jörgensson och Madeleine Loostrand har samlat in namnunderskrifter för två frågor till en folkomröstning. Det ena handlar om det omdebatterade bygget av ett nytt kommunhus och etableringen av ett gymnasium i Lomma. Den andra delen handlar om kommunens planera att pausa intag till förskoleklass på två skolor.

– Gymnasieskolan och kommunhuset tränger undan förutsättningarna att bedriva kärnverksamheterna, säger Madeleine Loostrand.

De har nått upp i tillräckligt med underskrifter på cirka två veckor.

– Det här är en unik möjlighet för Lommas invånare att tycka till i de här sakfrågorna som är stora och viktiga för framtiden, säger Madeleine Loostrand.

Självkritisk

Robert Wenglén (M), kommunstyrelsens ordförande i Lomma, menar att de två frågorna inte hänger ihop.

– Vi gör ju detta för att möta framtiden på ett ekonomiskt och kvalitativt bra sätt.

Han menar även att styret känner sig trygg i projektet med bygget av gymnasiet och det nya kommunhuset. Dock är han självkritisk kring hur man från politiken och kommunens håll kommunicerat kring besluten.

– Nu måste vi ut och möta folket och prata. Berätta varför vi gör det här och vilka konsekvenser det får om vi inte gör det.

Tror på folkomröstning

I och med att bägge namninsamlingarna, enligt initiativtagarna, fått underskrifter från över 10 procent av de röstberättigade kommuninvånarna är det nu upp till politikerna att avgöra om det blir någon folkomröstning.

För att det ska bli verklighet krävs att en tredjedel av de folkvalda stöttar förslaget. I Lomma kommun står Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Fokus Bjärred bakom en folkomröstning, enligt Robert Wenglén.

Han hoppas att en eventuell folkomröstning kan bli av i samband med EU-valet i början av juni.

– Vi vet inte hur det faller ut. Det är nu 10 procent som uttalat sig. Vi gick till val på detta projekt och fick 42 procent av rösterna.

I en tidigare version av artikeln stod det att två av kommunens grundskolor planerades att läggas ner det stämmer inte.

Skolor som pausas

Intaget till förskoleklass på Pilängsskolan och Löddesnässkolan kommer att pausas från och med höstterminen 2024. Enligt Lomma kommun är anledningen minskad befolkningstillväxt.

Planen är att successivt pausa årskurs F-3 på Pilängskolan.

Löddesnässkolans förskoleklass fördelas på övriga skolor i Bjärred.

Källa: Lomma kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.