Hyresförhandlingarna i Lund är klara. Lägenheter med varmhyra höjs med 4,75 procent och lägenheter med kallhyra med 2,85 procent från 1 februari. Foto: Michael Svensson, LKF

Hyresförhandlingarna i Lund är klara – höjning på 4,75 procent

Uppdaterad
Publicerad

Hyresförhandlingarna i Lund är klara. Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolaget LKF har kommit överens. En lägenhet med varmhyra blir 4,75 procent dyrare från den 1 februari.

– Vi är nöjda med överenskommelsen, speciellt ett år som detta som präglats av stora kostnadsökningar, säger Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen region södra Skåne i ett pressmeddelande. 

Höjningen för en lägenhet med kallhyra landar på 2,85 procent. Höjningen för nyproduktionen varierar från 0 till 2,85 procent. 

Andra i Skåne

Lund är den andra kommun i Skåne där parterna förhandlat klart.  

Simrishamn var först ut dagarna före jul. Där blir höjningen för en lägenhet med varmhyra 4,50 procent. För en lägenhet med kallhyra höjs hyran med 2,25 procent. 

LKF:s vd nöjd

LKF:s vd Fredrik Millertson säger till SVT Nyheter Skåne att han tycker överenskommelsen är rimlig. 

– Vi har ett tufft ränteläge, och egentligen skulle vi behövt ta ut bra mycket mer. Men vi kommer att klara av det, och jag hoppas hyresgästerna också ska göra det, säger Fredrik Millertson. 

Även kostnaden för varmvatten höjs för de LKF-lägenheter där detta inte är inkluderat i hyran.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne i höstas när parterna stod långt ifrån varandra:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots en ny överenskommelse ser Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen i Skåne inte alls likadant på hyrehöjningen. Hör mer om varför i klippet. Foto: Bernard Miculic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.