Foto: Hans Larsson

Här tar fiskodlingen steget upp på land

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på storskalig fiskuppfödning på den skånska landsbygden tar allt fastare form. Nu inleds rekryteringen av lantbrukare som är villiga att föda upp matfisk på sina gårdar.

Entreprenörerna Mikael Dessalles och Johan Ljungqvist, som driver en odling utanför Tollarp, har själva tagit fram sitt koncept för fiskuppfödning med minsta möjliga miljöpåverkan i ett slutet kretsloppssystem.

– Inom fem år räknar vi med att ha ungefär 30 lantbrukare inom någon mils radie knutna till oss. De behövs om vi ska kunna nå våra rätt högt uppsatta mål för att öka den svenska uppfödningen av fisk, säger Mikael Dessalles, teknikansvarig.

Fiskbajset blir gödsel

De två tropiska fiskarter som valts ut är i huvudsak växtätare och förbrukar därför inte, till skillnad från konventionellt odlad matfisk, stora mängder fiskkött på sin väg till konsumentens tallrik.

Fiskarnas bajs blir till gödsel och sötvattnet de simmar i kan slutanvändas för bevattning av åkrar. Utöver en låg miljöpåverkan har konceptet därför också stora fördelar för den enskilde lantbrukaren, förklarar vd Johan Ljungqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kristianstad

Mer i ämnet