Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Håkansson, överläkare och professor vid Lunds universitet, tycker det är viktigt att olika parter samarbetar för att hjälpa överskuldsatta människor. Foto: Lunds universitet

Nytt nätverk ska fånga upp skuldsatta för att förebygga ohälsa

Publicerad

Som skuldsatt löper du två och ett halvt gånger större risk att ta ditt liv än om du är skuldfri. Det visar forskning gjord vid Södertörns högskola. Nu har man i Skåne tagit initiativ till att föra samman olika aktörer som jobbar med överskuldsatta personer för att kunna fånga upp ohälsa och vårdbehov tidigare.

Under hösten planeras ett första möte mellan Kronofogden, primärvården, psykiatrin, budget- och skuldrådgivning, socialtjänsten och patientorganisationer.

De sistnämnda är viktiga eftersom de sitter på erfarenheterna och vet vilka förändringar som behövs, menar Anders Håkansson, överläkare och professor i beroendemedicin vid Lunds universitet.

– Överskuldsatta har en väldigt stor överrisk att drabbas av psykiska besvär, psykiska sjukdomar och självmord, säger han.

Skapar nätverk för att hjälpa

Han är projektledare för nätverksskapandet mellan myndigheterna kring överskuldsättning och hälsa.

Överskuldsättning innebär, enligt Europarådets definition, att en person eller en familj har större skulder än man har kapacitet att betala tillbaka under en längre period.

Det var Fredrik Tjulander från Malmö som tog initiativ till att försöka få aktörerna att samarbeta efter att själv ha varit nära att ta sitt liv. Han fick med sig Anders Håkansson och forskargruppen på Lunds universitet.

– Vi klickade och kunde jobba väldigt bra tillsammans. Fredrik är drivkraften bakom detta och lite spindeln i nätet, säger Anders Håkansson.

Jämför med högt blodtryck

Målsättningen med nätverket är att skapa tydliga riktlinjer och ”vårdkedjor”. Han jämför med fysiska åkommor.

– Högt blodtryck till exempel är en tydlig och känd riskfaktor för många sjukdomar. Där finns tydliga rutiner för hur man ska jobba. Men att vara överskuldsatt är oftast inte en fråga som spontant kommer upp vid vårdmöten. Där kan ökad medvetenhet göra stor skillnad, säger Anders Håkansson.

Det är viktigt att få komma in i ett tidigt skede för att undvika de allra värsta konsekvenserna, menar han.

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med:

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa

Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Mind – ideell förening mot psykisk ohälsa

Telefon: 90101 alla dagar klockan 06.00-24.00

Chatten nås via mind.se dygnet runt.

Jourhavande medmänniska

Telefonjour alla dagar klockan 21.00-24.00

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst 

Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00.

Hemsidan hittar du här.

Självmordslinjen

Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa.

Telefon: 901 01

SPES

För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00.

Telefon: 020 -18 18 00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.