Imamen Samir Muric är starkt kritisk till såväl bränningen av koranen som till upploppen i Malmö. Foto: privat, TT

Imamen: ”De som ville provocera fick som de ville”

Uppdaterad
Publicerad

Imamen Samir Muric blev chockad av våldsamheterna i Malmö under fredagsnatten. En sak är han dock säker på: det var inte praktiserande muslimer som stod för oroligheterna.

– Ingen vettig människa skulle göra så, och absolut ingen muslim. De var bara ute efter bråk, säger han.

När Samir Muric fick höra om oroligheterna i Malmö på fredagskvällen kastade han sig in i bilen. Han är imam i Arlövs moské och ville åka till Malmö för att göra det han kunde för att lugna situationen.

– Men det eskalerade så fort. Folk började bränna däck och tog dit pallar för att tända eld på. Jag försökte prata med dem och säga att det var fel väg att gå och att det finns bättre sätt att markera, men det var förgäves.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Innan natten var över skulle omkring 300 demonstranter ha krossat busskurer, vält lyktstolpar, skjutit fyrverkerier mot poliser och startat ett tjugotal bränder. Protesterna skedde som reaktion på en koranbränning och planerade islamkritiska aktioner i Malmö.

”Använder vår utsatta situation”

Samir Muric är starkt kritisk till koranbränningen — men minst lika kritisk till reaktionerna på den.

– Majoriteten av dem som höll på hade inte alls någon religiös förankring. Det är människor som använder vår utsatta situation för att få utlopp för sina känslor, säger han och tillägger:

– Alla jag har pratat med betonar att det var fel, ingen muslim stöttar våldsamheterna.

Han baserar det på sättet demonstranterna uppträdde, klädde sig och pratade. Hade de varit praktiserande muslimer hade de dessutom tagit paus för bön när det var dags enligt imamen, vilket ingen gjorde.

– De svor mycket och betedde sig på ett sätt som tydde på att de inte var praktiserande muslimer. Min bedömning är att det var människor som var ute efter bråk, det var inte den typen av personer som jag brukar se i moskén, säger Samir Muric.

”De fick som de ville”

Hans bild delas av kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

– Det här rör sig om både Malmöbor och folk utifrån som tar sig till Malmö bara för att bråka. Det finns inget försvar för det och det är avskyvärt att de personerna tar sig rätten att skapa otrygghet för befolkningen i Malmö, säger hon.

Bakgrund: Ville bränna koranen

De våldsamma upploppen i Malmö var en reaktion på en genomförd koranbränning i Emilstorp, utanför Rosengård i Malmö under fredagen, enligt polisen.

Koranbränningen arrangerades av det högerextrema danska partiet Stram Kurs. Den filmades och lades ut på nätet, vilket väckte starka känslor och oro.

Koranbränningen var i sin tur en upptrappning efter beslutet att den danska högerextremisten Rasmus Paludan stoppades vid gränsen till Sverige och nekades inträde i landet under fredagen. Han fick också ett tvåårigt inreseförbud till Sverige.

Paludan skulle ha deltagit i ett torgmöte som arrangerades av gatukonstnären och provokatören Dan Park, som tidigare dömts för hets mot folkgrupp. Planen var att bland annat bränna upp en koran inlindad i bacon, något Paludan gjort tidigare flera gånger i Danmark.

Redan i onsdags beslutade polisen att av säkerhetsskäl stoppa den danske politikerns torgmöte.

Efter beskedet skedde en icke tillståndsgiven manifestation vid Stortorget i Malmö, där tre personer greps misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på koranen. Det i sin tur ledde till koranbränningarna.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet