Foto: Fanny Berg

”Det gör ont” – Malmöbor efter upploppet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen uppstod upplopp på Amiralsgatan i Malmö där både räddningstjänst och polis utsattes för angrepp. På lördagsförmiddagen var flera Rosengårdsbor ute för att se hur det såg ut dagen efter.
– Det gör faktiskt ont. Jag känner att det är mitt Malmö och vårt Malmö, säger Salim Mohammed Ali.

Efter att en koran brändes på Rosengård bildades det protester under kvällen på Rosengård. Det brann mitt på gatan och trafiken stoppades totalt och många är besvikna på att det skulle behöva gå så långt.

– Folk blir upprörda och det förstår jag men det finns andra vägar att ta, säger Salim Mohammed Ali, som bott i Malmö i över 20 år.

”Blev så på grund av koranbränningen”

Polisen beslutade att inte ge tillstånd för en planerad koranbränning, ett beslut som stod fast trots en överklagan. Trots det eldade en mindre grupp personer en koran i Rosengård under dagen. Senare på kvällen deltog flera hundra personer i upploppet där bilar och cyklar brändes mitt i en gatukorsning.

– Det är dåligt. Vi åkte från vårt hemland för att inte se sånt. Men det är fel av dem som brände koranen, säger Shahed som bor i närhetern av gårdagens protester.

Tycker du det är rätt att starta ett sådant här upplopp? 

– Det är ju inte rätt. Men det skulle inte startats om de inte brände koranen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet