Historisk strejk inledd på Östra kyrkogården i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen inledde Kommunal en strejk mot Svenska kyrkan. Flera församlingar runtom i landet drabbas av konflikten mellan parterna, bland annat ett antal vaktmästare, lokalvårdare och trädgårdsarbetare på Östra kyrkogården i Malmö.

Fackförbundet Kommunal varslade om strejk när de inte lyckades komma överens med Svenska kyrkan om ett nytt omställningsavtal. Det är ungefär 500 anställda inom Svenska kyrkan nu går ut i en historisk strejk, däribland ett 50-tal krematoriearbetare, lokalvårdare, vaktmästare och trädgårdsarbetare från Ängelholm och Malmö. Därför stod flera strejkvakter och andra representanter utanför Östra kyrkogården i Malmö under fredagen.

– Det kommer att börja växa lite ogräs, och begravningar kommer kanske att påverkas, säger Annika Holst som är ordförande i Kommunal Skåne.

Enligt facket bör de anställda inom Svenska kyrkan få samma omställningsmöjligheter som andra grupper på arbetsmarknaden. Men Svenska kyrkan menar att fackets avtal är för dyrt för församlingarna.

”Är beredd att stå så länge det krävs”

Att medarbetare i Svenska kyrkan går ut i strejk har aldrig tidigare skett. Än så länge är det oklart hur länge strejken kommer att pågå.

– Det känns ju lite annorlunda helt klart. Vi får se hur länge det håller på, säger Anton Alexandersson som är strejkvakt.

– Jag är beredd att stå här så länge det krävs. Det vet jag att medlemmarna är också, säger Annika Holst.

SVT Nyheter Skåne har sökt Svenska kyrkan Malmö för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.