Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videoklippet visar kompisarna Kasper och Sean var de tycker att en lekplats borde byggas. När SVT träffade kompisarna hade 99 namn samlats in. Nu, den 15 september, har de kommit upp i nästan 300. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Kompisarna i Knislinge kämpar för en lekplats i kvarteret

Uppdaterad
Publicerad

Där fanns en lekplats förr – men den är borta sedan flera år. Dumt, tycker kompisarna Sean Özgur och Kasper Broberg som startat en namninsamling i hopp om att det ska byggas en lekplats på gröningen i deras kvarter i Knislinge igen.

– Vi är inte sådana barn som sitter och tittar rätt in i skärmen fem eller åtta timmar i rad. Vi vill ut och röra på oss, säger Kasper Broberg som umgås mycket med klasskompisen och grannen Sean Özgur.

De spelar i fotbollslag tillsammans och tränar judo. När de är hemma spelar de tv- och datorspel – men det har de tröttnat på. De vill vara ute och röra på sig och tränar häcklöpning på gatan – men helst skulle de vilja ha en lekplats i området där de bor, något som Kristianstadsbladet var först att rapportera om.

– På en lekplats kan man träffa nya kompisar. Man kan åka rutschkana och klättra, säger Sean Özgur.

”Finns absolut underlag”

På gröningen som ligger nära deras hus har det tidigare funnits en lekplats som revs för flera år sedan. Nu har kompisparet startat en namninsamling i hopp om att där ska byggas en lekplats igen. När SVT träffade kompisarna hade 99 namn samlats in. Nu, den 15 september, har de kommit upp i nästan 300.

– Det har gått jättebra, säger Sean Özgur.

– Det är många barnfamiljer som bor här. Den fina lekplatsen ligger på andra sidan den stora vägen och dit släpper vi inte våra barn själva. Bara här har vi räknat ut att det finns över 100 barn och barnbarn som antingen bor eller kommer på besök. Det finns absolut underlag för en lekplats, säger Kaspers mamma Josefine Broberg.

”Vi har färre lekplatser i dag”

Sean och Kasper ska lämna in namninsamlingen till Östra Göinges kommunalråd Patric Åberg (M).

– Det är alltid roligt med initiativ, särskilt från unga. När det gäller sakfrågan så har vi en plan som vi jobbar med att vi satsar på en stor, central lekplats i varje by. Vi har färre lekplatser i dag än tidigare. Ska det vara på många ställen blir det mindre lekplatser och vi vill ha lekplatser som är användbara, säger Patric Åberg till SVT Nyheter Skåne.

I videoklippet får du följa med Sean och Kasper till gröningen där de vill se en lekplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer