De tysta slår tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Undrar du också varför du blir trött och orkeslös av intensivt umgänge med andra människor? Det gjorde Linus Jonkman i Ängelholm, som hittade svaret och skrev en bok som släpptes i våras.

Under hela sommaren har responses strömmat in från introverta människor, som nu kan sluta känna sig fel och onormala.

I boken ”Introvert: den tysta revolutionen” slår Linus Jonkman hål på myten att introverta människor skulle vara osociala eller blyga. Det handlar istället om något helt annat.

Själv blev han medveten om sin introversion när han för några år sedan gästade en stor mingelfest.

– När jag slutligen kom ut därfrån kom jag på mig själv med att sucka djupt och vara alldeles svettig. Jag tyckte själv reaktionen var lite konstig, eftersom jag tycker jag övat så mycket på att röra mig i sociala sammanhang, utan att någonsin hitta ett sätt att bli bekväm med det.

Han började forska i ämnet, och kom till slut fram till att det inte alls var något fel på honom. Han råkar bara tillhöra den del av befolkningen som har pesonlighetsdrag som är introverta. I grunden handlar det om något så enkelt som att vi som människor har vår bekväma hemvist i olika typer av sammanhang.

– Att vara introvert är ett medfött tillstånd som handlar om hur mycket du tycker det behöver hända i ditt liv för att du tycker det ska hända tillräckligt mycket.

Det som avgör vilken personlighet en är ligger huvudsakligen i var personen känner sig mest hemma.

– Om du är extrovert får du din energi av att umgås med andra människor. Är du introvert får du den genom att umgås med dig själv, säger Linus Jonkman.

Enligt forskningen tillhör 15 procent av mänskligheten det renodlat introverta lägret. 70 procent verkar ha en fot i varje hamn. Det behöver alltså inte vara antingen eller.

– De allra flesta brukar säga att de kan känna igen båda dragen i sig.

Men själv tillhör Linus Jonkman de introverta. Under flera av försökte han ignorera det.

– Jag tillhör dem som undermedvetet försökte forma mig själv för att passa in i arbetslivet.

Och det har han knappast varit ensam om, det blev tydligt när responsen på hans bok började strömma in.

– Många skriver långa personliga brev om hur de känner att de fått upprättelse, säger han.

Många vittnar också om hur de äntligen får känna att de duger precis som de är. Och att det inte ens är önskvärt att de skulle vara på något annat sätt.

– En arbetsplats till exempel behöver båda sorterna. De extroverta som gasar på, och de introverta som bromsar och reflekterar, säger Linus Jonkman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.