Foto: Ylva Esping

De vann kampen mot Skånetrafiken – för rättvist sommarkort

Uppdaterad
Publicerad

Nu ändras reglerna för Jojo sommarkort – en vuxen får ta med två ungdomar under 19 år. Kortet har tidigare kritiserats för att missgynna ensamstående.

Camillla Rosengren, med dottern Poppy, startade en kampanj i sociala medier för att få Skånetrafiken att ändra reglerna för Jojo sommarkort, som hon menar missgynnar ensamstående.

Hittills har en vuxen med sommarkort fått ta med sig två barn upp till och med 6 år på kortet, medan två vuxna med varsitt sommarkort kunnat ta med tre barn/ungdomar till och med 19 år på sina jojokort.

Men nu är en ändring på gång. Vid nästa sammanträde i Region Skånes kollektivtrafiknämnd den 14 mars föreslås ett nytt upplägg för sommarkortet, så att en vuxen med sommarkort ska få ta med sig två barn/ungdomar till och med 19 år.

Tågsommar för den moderna familjen

Det är de rödgröna partierna som går Camilla Rosengren till mötes.

– Vi ska gå från kärnfamilj till stjärnfamilj. Denna förändring sker inte av sig själv. Därför lägger vi nu förslag om ett sommarkort som fler kan ta del av. Alla slags familjer ska känna sig välkomna hos Skånetrafiken, säger Nicklas Ljungström (MP) vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Vi vill ge fler möjlighet att använda kollektivtrafiken i sommar. En tydlig förbättring för den som under sommaren reser med flera barn. Inte minst för ensamstående föräldrar, säger Stefan Svalö (S) regionråd och ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.