Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dekanen Santino Sanimir Resic läser upp flera av de mail han har mottagit – som nu är polisanmälda. Lunds universitet har startat en extern utredning kring dekanens agerande mot de pro-palestinska aktivisterna som inte är klar än. Foto: SVT

Dekan på Lunds universitet utsatt för hot efter utbrott: ”Jag lever med överfallslarm”

Uppdaterad
Publicerad

Dekanen Santino Sanimir Resic svor och räckte långfinger till pro-palestinska aktivister som tagit sig in på universitetet och stört en ceremoni. Klippet spreds i sociala medier vilket lett till hot och trakasserier.

Nu är han en av flera anställda på Lunds universitet som bär personlarm.

– Jag har inget emot att unga människor demonstrerar, tvärtom det finns ett friskhetstecken där, det är bra för demokratin. Men det är metoderna. Att inte kunna utföra vårt arbete, säger Santino Sanimir Resic.

Spreds i sociala medier

Pro-palestinska aktivister tog sig in och störde en ceremoni vid Lunds universitet. Då reagerade dekanen Santino Sanimir Resic med att räcka upp långfingret och svära åt demonstranterna.

Studentprotester mot Gazakriget

– Jag ångrar att jag inte höll mig kylig och jag önskar att jag kunde vrida tillbaka klockan och ändra det. Men man är bara människa. Men det jag får nu är tusen resor värre, säger han.

Händelsen filmades och lades ut i sociala medier. Efter det har dekanen mottagit hotfulla mejl som han polisanmält. Nu bär han ständigt omkring på ett överfallslarm.

– Det är tungt just nu. Jag har överfallslarm och jag har blivit avrådd att åka in till min arbetsplats i Malmö, säger Santino Sanimir Resic.

Flera på universitetet bär personlarm

Men han är inte ensam – det är flera som har upplevt hot och hat framförallt på sociala medier, skriver universitetets säkerhetschef Fredrik Bexell i ett mejl till SVT Nyheter Skåne:

”Under vårens händelser med demonstrationer utanför och i vissa fall i universitetets lokaler samt främst hat som har framförts via sociala media så har personal av olika anledningar, känt sig utsatta och otrygga och det förekommer också att personal har fått personlarm.”

Rektorn: ”Så man tystar akademin”

Även rektorn Erik Renström har uttryckt sig bekymrat över läget med att universitetsanställda får motta hot och att aktivister tagit sig in på olika tillställningar och skanderat:

”Det är så man tystar forskare och akademin och detta tillvägagångssätt oroar mig och flera rektorskollegor i Sverige och världen”.

Det pågår just nu en extern utredning gällande Santino Sanimir Resics agerande gentemot de pro-palestinska aktivisterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet