Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Santino Sanimir Resic, dekan vid Lunds universitet, säger att han är väldigt ledsen över hur han reagerade när pro-palestinska demonstranter avbröt en ceremoni under tisdagskvällen. Foto: Johanna Holstein/SVT

Dekanen på Lunds universitet gav Palestinaaktivister långfingret: ”Är väldigt ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Pro-palestinska aktivister tog sig in och störde en ceremoni vid Lunds universitet under måndagen. Då reagerade dekanen Santino Sanimir Resic med att räcka upp långfingret och svära åt demonstranterna.

– Min krokodilhjärna tog över och jag är väldigt ledsen över det, säger han.

Aktivisterna slog till när studenter skulle ta emot diplom för sitt engagemang inom bland annat studentkåren. De ropade bland annat ”Free free Palestine” när diplomen delades ut. Santino Sanimir Resic säger att han ville prata med dem men att han möttes av hån och slagord.

– Jag berättade för dem att halva min släkt gick under i kriget i Bosnien. Jag har exakt samma erfarenhet som dem. Då skrattade de åt mig. Sen tappade jag det och för det skäms jag.

Studentprotester mot Gazakriget

Hade gärna träffat aktivisterna

Bilder som aktivisterna lagt ut på sociala medier visar bland annat hur han räcker finger åt dem och säger ”här får ni en kuk” på bosniska.

– Jag hade gärna träffat det här gänget för att be om ursäkt för mitt beteende.

De som avbröt ceremonin skriver på sociala medier att de genomförde protesten eftersom Lunds universitet inte hörsammat deras krav att bryta alla band med Israel.

Känner för situationen i Palestina

Under tisdagen har Santino Sanimir Resic fått hotfulla mejl som han ska polisanmäla.

Han säger att han känner starkt för situationen i Palestina men tycker att sättet som aktivisterna protesterade på under tisdagen är fel.

– Att Lunds universitet skulle vara för folkmord. Vad är det för dumheter?

SVT Nyheter Skåne har försökt att komma i kontakt med aktivisterna utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet