Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det ser för bedrövligt ut med alla nedfallna träd”, säger Robert Henriksson, fastighetsskötare med fokus på utemiljön i Tomelilla. Foto: Hans Larsson/SVT

Delar av Skåneleden fortfarande avstängda efter stormen Babet: ”Bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Slitaget på Skåneleden ökar. Efter höstens och vinterns stormar och höga vattenstånd är flera etapper fortfarande oframkomliga på grund av mängden vindfällda träd.

– Här ser för bedrövligt ut, suckar Robert Henriksson, fastighetsskötare med ansvar för utemiljön i Tomelilla kommun.

Han tittar ut över dalgången där Verkeån slingrar förbi Hallamölla på Österlen, känd som en särdeles vacker etapp av Skåneleden.

Stormen Babet

– Det går inte att ta sig fram, det är stopp flera hundra meter framåt, säger Robert.

Fortfarande rasar träd

Långt upp i sluttningarna ligger nedfallen skog, fälld av vinterns stormar och höga vattenflöden. Trots att snart ett halvår gått rasar fortfarande enstaka träd.

– De hårda ostliga vindarna ställde till det rejält för oss. Framför allt de östra delarna av Skåne och sydkusten drabbades hårt, säger Torbjörn Lingöy, koordinator för rekreativa leder vid stiftelsen Skånska Landskap.

Se mer av förödelsen längs Verkeån i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Babet

Mer i ämnet