• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Demonstrant: ”Ingen chans till upprättelse”

Uppdaterad
Publicerad

Rode Grönkvist var en av dem som demonstrerade mot nazistiska Svenskarnas parti i Limhamn. Han var också ett av fallen i polisens interna utredning som nu läggs ner.

I samband med demonstrationen fick han ett kraftigt batongslag i huvudet som slutade med 12 häftklammrar i hårbotten på akuten. Han är besviken på beslutet att lägga ner förundersökningen mot polisen.

– Det känns som en markering om att polisen inte någonsin kommer att ställa svars för våldsanvändning vid demonstrationer  De får göra vad de vill och det finns ingen chans för en demonstrant att få upprättelse, säger Rode Grönkvist. 

Går inte identifiera polisen

Det är polisens avdelning för interna utredningar som har utrett anmälningarna mot polisen. I Rodes fall menar man att det inte fanns tillräckliga bevis.

Han har inte sett själva slaget eller polisen som slog honom. Eftersom det inte har gått identifiera händelsen eller polisen så går det inte heller att utreda det vidare.

– Även om det hade vart någon som hade identifierat så är det inte säkert att det hade varit något brottsligt för det, den handlingen. Det beror på hur situationen var, säger Anders Nyberg, utredare på avdelningen för interna utredningar på Rikspolisstyrelsen.

– Det är som alla andra brottsutredningar. Bevisen ska räcka till för att väcka åtal och dom, fortsätter han.

Så det har inget att göra med att det är poliser som utreder poliser?

– Nej det har det inte. Inte enligt min åsikt, säger Anders Nyberg.

Men Rode Grönkvist är bekymrad över beslutet.

– Man frågar ju sig om det är så här det kommer vara framöver. Om det är detta vi kan vänta oss som vill protestera mot fascismen som inte vill låta dem ta plats på gator och torg obemötta, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tumult vid demonstration

Mer i ämnet