Hörbybor protesterade under onsdagen mot kommunens nya flaggpolicy. Mitt emot kommunhuset hade Hörby kyrka hissat prideflaggan. Foto: Patrik Cegrini/SVT

Här hissar kyrkan prideflaggan mitt emot kommunhuset i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen hölls en demonstration utanför kommunhuset i Hörby mot beslutet att kommunen inte längre kommer använda regnbågsflaggan. Samtidigt valde kyrkan mitt emot att hissa regnbågsflaggan.

– För oss i svensk kyrkan står den just för alla människors lika värden, säger kyrkoherden Olof Sandström.

Beslutet att prideflaggan och andra minoritetsflaggor ska sluta hissas i Hörby togs av kommunstyrelsen i måndags.  

– Vi vill inte hissa flaggor som inte representerar alla i kommunen, och prideflaggan är just en sådan, sa Cecilia Bladh in Zito (SD) till SVT Nyheter Skåne under tisdagen.

Vill få tillbaka flaggan

Under onsdagen samlades kritiker utanför kommunhuset i Hörby för att demonstrera mot beslutet. 

– Det är en dålig signal. Pride står för mångfald och det är väldigt viktigt, säger Marie Bergström, styrelsemedlem i föreningen Växtkraft som har initierat demonstrationen.

Mitt emot kommunhuset ligger Hörby kyrka, där de idag hade valt att hissa upp regnbågsflaggan.

– Vi flaggar inte med den för att vi vill göra det mot kommunen utan vi flaggar för de värden prideflaggan står för, säger kyrkoherden Olof Sandström.

Målet med demonstrationen är enligt initiativtagaren Marie Bergström att få tillbaka prideflaggan i kommunen.

– Annars får vi flagga själva i byn, säger hon.

I sociala medier

Även i kommentarsfälten i sociala medier har människor uttryckt sitt missnöje med beslutet. På Hörby kommuns sida på Instagram fanns på onsdagseftermiddagen tusentals inlägg med prideflaggan publicerade.

SVT Nyheter Skåne har sökt den politiska ledningen i Hörby under onsdagen utan att få svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.