Bilen som sprängdes stod parkerad utanför polishuset i Malmö. Foto: TT

Misstänkt för explosionen vid polishuset fångades på film

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige man som nu sitter anhållen misstänkt för att ha sprängt en polisbil på Sallerupsvägen i Malmö har fångats på en övervakningsfilm från området. Han är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse och förnekar brott enligt hans advokat.

Det var på fredagskvällen som en tom polisbil utanför polishuset på Sallerupsvägen i Malmö blev utsatt för ett sprängattentat. Polisbilen fick kraftiga skador. Snabbt kunde två män gripas för dådet, en 22-åring och en 26-åring.

22-årig man anhållen

Den yngre anhölls senare under natten medan den 26-årige mannen släpptes.

– Han är tekniskt sett fortfarande misstänkt. Prognosen säger att han kommer att avskrivas men han kommer få en annan roll i utredningen, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen höll under natten förhör, vittnesförhör och gjorde husrannsakningar på olika adresser i området. Den sprängda polisbilen blev på lördagsmorgonen borttransporterad från området.

– Vi har kunnat bildas oss en uppfattning om hur det ser ut på plats, säger Ewa-Gun Westford.

Finns med på bild

En av orsakerna till att 22-åringen blivit anhållen är att han finns med på en övervakningsfilm från området.

– Vi har bilder hos oss som och vi kommer att begära en it-forensiker för att vi ska kunna få fram allt så tekniskt som möjligt. Det är viktigt att de som kan hantera sådan teknisk bevisning får göra det. Detta kommer vi att göra under dagen, berättar Ewa-Gun Westford.

Nekar till brott

Den 22-årige mannen är på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse men förnekar brott enligt hans advokat Mikael Nilsson.

– Mer än så kan jag inte säga med hänsyn till förundersökningssekretessen, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Ytterligare förhör planeras under morgondagen.

Enligt polisen är det i nuläget oklart vad det var för föremål som orsakade detonationen på polisbilen. Polisen inväntar resultat från nationella bombskyddet som var på plats under natten.

– Men vi bedömer utredningsläget som mycket gott med tanke på de bilder vi har i beslag, säger Ewa-Gun Westford.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.