”Vi har lyft flera arbetsmiljöproblem kopplat till flera säkerhetsfrågor”, säger Sophia Willander, polisinspektör och ordförande i Polisförbundet syd. Foto: SVT/TT

”Kan inte ha en tillfällig polisstation hur länge som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Sophia Willander, polisinspektör och ordförande i Polisförbundet syd reagerar starkt på attentatet mot Malmöpolisen och tycker att polissäkerheten måste förbättras.

Under fredagskvällen sprängdes en polisbil utanför en polisstation på Sallerupsvägen i Malmö. Detta är bara en av många händelser som inträffat mot den svenska polisen på kort tid.

– Detta är fullständigt oacceptabelt och ett tråkigt mått på samhällsutvecklingen. Vi måste kraftsamla alla medel vi kan utan ursäkter och jobba hårt mot att vända detta som vi ser händer, säger Sophia Willander, polisinspektör och ordförande i Polisförbundet syd.

Fördömer polisattackerna

Under fredagskvällen gick polisförbundet ut på sin Twitter och fördömde attackerna mot polisen.

”Den här utvecklingen måste ändras!” skriver förbundet bland annat och för fram kravet på fler poliser.

Enligt Sophia Willander måste myndighetens ledning ta attacker mot polisen på ännu större allvar än vad som tidigare gjorts.

– Vi har lyft flera arbetsmiljöproblem kopplat till flera säkerhetsfrågor. Polisstationen på Sallerupsvägen är tillfällig och man kan inte ha en tillfällig polisstation hur länge som helst. Det är att inte ta det på allvar.

– Säkerheten på många av våra polisstationer är undermålig, fortsätter hon.

Skärpta lagar mot polisbrott

Sophia Willander tycker att lagarna borde skärpas ytterligare för brott mot poliser, hela straffskalan borde användas mer och andra samhällsviktiga funktioner måste tas in.

– Att begå ett brott ska inte vara förmildrande och du som polis ska inte tåla vad som helst.

– Ledningen har det enda arbetsmiljöansvaret för personalen. När det påtalas brister så måste någonting göras akut. Nästa gång något händer kan någon bli allvarligt skadad, säger Sophia Willander.

Hur ser du på framtiden?

– Jag måste tro på att det bli bättre, men den här samhällsutvecklingen måste bromsas. Detta är ett problem där många aktörer, som politiker och myndigheter, måste hjälpas åt, avslutar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Skåne
Mer Nyheter