Fyleån går genom hela Fyledalen. Foto: Bernard Mikulic

Den dolda dalen börjar bli poppis

Uppdaterad
Publicerad

I sydöstra Skåne går Fyleån genom en dalgång och det är ån som gett platsen sitt namn – Fyledalen.

Fyledalen är 20 kilometer lång och ligger lite dold i sydöstra Skåne, precis väster om Tomelilla. I en liten dalgång löper Fyleån och platsen lockar många djur. Stora och små. På land och i luften.

– Här kan man se väldigt mycket rovfåglar bland annat glada och kungsörn och det är väldigt populärt bland fågelskådare från Sverige, Danmark och Tyskland. Mellan februari till augusti är det fågelskyddsområde så då får man inte komma för nära, säger Josefin Ewaldz, guide i området.

Skånsk sommar 2020
Fyledalen är en populär fågelskådningsplats. Foto: Bernard Mikulic

I de skogsklädda sluttningarna finns bland annat kronhjort och vildsvin och i dalen finns många ovanliga fåglar och kräldjur. Fyledalen är Sveriges fladdermustätaste område med 17 av Sveriges 19 fladdermusarter.

Blev naturreservat 2015

Tidigare gick järnvägen Malmö-Simrishamn genom Fyledalen. Men den är nu nerlagd och dressiner kör på de gamla spåren.

2013 återskapades Fyleåns naturliga slingrande sträckning och två år senare blev Fyledalen klassat som ett naturreservat. Stephan Ewalds har rört sig i Fyledalen i 60 år.

– Nu kommer det ju betydligt mer folk hit än vad det gjorde för några år sedan och det är jättekul. Ibland kan det vara att det är ett problem för det kommer för mycket folk ut i skogen. Min uppmaning till besökare är att respektera djuren för det är de som bor här och vi ska vara väldigt rädda om det.

Fyledalen. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånsk sommar 2020

Mer i ämnet