Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Claes och Vivica Torstensson letar andra lägenheter eftersom hyran på deras höjs kraftigt. Hör mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Deras hyra kan höjas med över 50 procent – lämnar drömboendet i Höör

Uppdaterad
Publicerad

Allt verkade perfekt – men efter bara några månader i sin nya lägenhet blev paret Torstensson varse om att stora hyresökningar är att vänta. I juni trodde de att de flyttade för sista gången i livet – nu letar de med ljus och lykta efter någon annanstans att bo.

Lägenheterna på Bangårdsterrassen vid stationen i Höör stod färdiga i somras – 33 bostäder för seniorer, med lummig innergård, boulebana och en värdinna som arrangerar aktiviteter för de boende.

– Vi tänkte ”Åh, det blir så bra!”. Här skulle vi trivas, säger Vivica Torstensson som flyttade in i en tvåa med sin make Claes.

Hyreshöjning: 23 procent

Men de första månadernas goda stämning i huset har förbytts efter att hyresgästerna fått besked om att deras hyra kommer att höjas, vilket Skånska Dagbladet rapporterat om. Först höjs hyran med 23 procent från 1 november men även en höjning på ytterligare 27 procent kan vara aktuell några månader därpå.

– Vi har blivit grundlurade! säger Claes Torstensson om beskedet.

Hör paret berätta mer i klippet.

SVT Nyheter Skåne har pratat med flera boende i huset som uttrycker sig liknande. Lägenheterna är så kallade kooperativa hyresrätter – men flera av de boende som SVT pratar med säger att de inte förstått när de skrev på avtal vad det innebär.

Kooperativ hyresrättsförening

Johan Svahnberg (M) är ordförande i den kooperativa hyresrättsföreningen Trygga hem i Höör – som är föreningen för de boende på Bangårdsterrassen. Han är även kommunstyrelsens ordförande i Höör.

– Egentligen är det här inte en hyreshöjning på det traditionella sättet, för det här är ju ett hus som ägs av medlemmarna. Det är en förening och där får man bära sina egna kostnader. Vi ser på omvärldsläget att vi haft radikalt ökade räntekostnader sedan sommaren, säger Svahnberg om hyreshöjningarna.

Har ni varit tillräckligt tydliga med vad den här boendeformen innebär?

– Jag tror att det är många som har missförstått konceptet med en kooperativ hyresrätt. Men från kommunens sida har vi hela tiden skrivit att en kooperativ hyresrätt är en blandning mellan en hyresrätt och en bostadsrätt, att den drivs utan vinstintresse och att det är de boende via föreningen som äger huset, säger Johan Svahnberg.

Kooperativ hyresrättsförening

En kooperativ hyresrätt är ett mellanting mellan vanlig hyresrätt och bostadsrätt, enligt Bolagsverket. Den kooperativa hyresrättsföreningen är hyresvärd och hyresgästen är medlem i föreningen.

I samband med att en medlem får hyra en lägenhet ska den betala en insats. I fallet i Höör har insatsen utgjort en symbolisk summa på 100 kronor.

En kooperativ hyresrätt ger hyresgästen ökat inflytande över sitt boende, enligt Höörs kommun.

Det är Riksbyggen i samarbete med Höörs kommun som ligger bakom trygghetsboendet. Höörs kommun har via beslut i fullmäktige beviljat ett borgensåtagande på 100 miljoner kronor för trygghetsboendet.

Källor: Bolagsverket, Höörs kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.