Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar elever om vad de tänker kring att någon bränt ner delar av deras skola. Foto: Firas Razak/SVT

Deras klassrum sattes i brand – här har de skola i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Under upploppet i Malmö i helgen satte någon eld på Rosengårdsskolan. Skolans yngsta elever stod utan klassrum – då bestämde man sig för åka ut i skogen.

Sjuåriga Yusra Abdikadir Mahammed står och spelar musik med träpinnar på en stubbe i Bokskogen. Hon tycker om att vara här men saknar sitt gamla klassrum.

– Jag saknar min bestämda plats och mina vänner som satt bredvid mig. Jag saknar också att göra matematik och svenska, säger hon.

Eleverna i årskurs 1 på Rosengårdsskolan är långt i från sin vanliga skolmiljö. Där deras klassrum tidigare stått finns inte mycket kvar.

– De brände allt, min stol, min overall. Till och med tavlan jag målade, säger Said Akil, 8 år.

Nya lokaler nästa vecka

Nästa vecka kommer lågstadieklasserna och särskolan att flytta in i  Segevångsskolans lokaler. En tillfällig lösning som är tänkt att pågå fram till sommarlovet. I augusti hoppas man att de 250 elever som det berör kan återvända till Rosengårdsskolan.

Flera av barnen från Rosengårdsskolan hade aldrig varit i skogen tidigare och tyckte att dagen var spännande. Foto: Firas Razak/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.