Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett hårdnande klimat, mindre kontanter i samhället och dåliga ekonomiska tider gör livet svårare för EU-migranter. Foto: Bernard Mikulic/TT

Skåne Stadsmission: ”Allt färre som sitter och tigger”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen publicerade Stadsmissionen sin senaste upplaga av Fattigdomsrapporten. De EU-migranter som Stadsmissionen i Malmö pratat med säger att de blivit svårare att få pengar och att hitta jobb och att det beror på samhällsklimatet.

– Det är färre människor som sitter och tigger. Det är färre som säljer Faktum och som samlar burkar. Det är färre människor från de här grupperna som rör sig i gatumiljön, säger Sandra Grahn, socialchef på Skåne Stadsmission.

40 om dagen får hjälp

Crossroads i Malmö drivs av Stadsmissionen. Hit kom det dagligen cirka 80 utsatta EU-medborgare för 7-8 år sen. Nu är siffran nere på cirka 40 personer om dagen som kommer hit för ett mål mat, för att tvätta sig eller för att få hjälp att söka jobb.

– De säger att det har blivit ett hårdare klimat. Det är svårare att få pengar men man får också ett helt annat bemötande nu än för några år sedan. Människor är inte vänliga längre. Besökarna själva säger att det är en stor skillnad i samhällsklimatet, säger Sandra Grahn.

Allt färre har kontanter

En annan viktig faktor är att allt färre i samhället idag har kontanter. Och de flesta i den här gruppen har inte swish.

– Det är svårare att klara sig och de får mycket mindre pengar. Det är också mycket svårare att få jobb nu. De som fortfarande kommer har inget annat sätt att försörja sig, säger Sandra Grahn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.