”Det är ingen kris”

Publicerad

Efter en lång och stundtals hetsig debatt klubbade Region Skåne i eftermiddag femklöverns förslag till sjukvårdsbudget för 2013.

Två fullständigt olika bilder av skånsk sjukvård målades upp från talarstolen. Å ena sidan oppositionens vittnesmål om krisrapporter från den skånska sjukvården. Å andra sidan femklöverns beskrivning av offensiva satsningar.

– En ekonomisk kris i Europa, det har vi, men någon kris i den skånska sjukvården har vi inte, sa regionrådet Michael Sandin.

Det var framförallt socialdemokraterna Henrik Fritzon och Ingrid Lennerwald som levererade kritiken. Partiet argumenterade för en skattehöjning för att få bukt med sjukvårdens problem och anklagade femklövern för att försköna bilden av tillståndet i den skånska sjukvården.
-Är det 716 friska miljoner som majoriteten skickar in i sjukvården, frågade Henrik Fritzon. Jag vill fråga Mikael Sandin om underskottet från 2012 ska betalas nu.

”Enstaka mejl och tidningsankor”
Men Michael Sandin (M) svarade med att säga att Region Skåne leverar betydligt mer vård i dag än under den socialdemokratiska eran.

-Ni ägnar er åt att sprida det värsta falsarium jag har varit med om mina 20 år i politiken med adress socialdemokraterna, sa han.

-Vi grundar inte vår budget på enstaka mejl från anställda eller på tidningsankor. Det är inte som det beskrivs en nedmontering av sjukvården. Vi bygger vår politik på fakta inte på villfarelser.

Ett uttalande som fick åtskilliga socialdemokrater att reagera.

– Att personalen på onkologen säger att patientsäkerheten är hotad, är det tidningsankor, frågade Henrik Fritzon. Er attityd mot problemen som finns är mycket nonchalant.

-Det är ju sjukhuspersonalen som påtalar att det inte fungerar. Det är ingen socialdemokratisk konspiration, la Rickard Larsson till.

Först när det närmade sig lunch gick vänsterpartiet in i debatten:

– I fyra timmar har ni stått här och ljugit för de skånska medborgarna, sa Mariette Rosenlöf (V). Vården har inte upplevt någon liknande kris förut. Ni säger att ni har kapat köerna, men ni har slaktat den offentliga vården till förmån för privata vårdcentraler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Region Skånes ekonomi

Mer i ämnet