Sandberg (L) kritisk mot att Lund får ta emot flest flyktingar: ”Det är lomhört”

Publicerad

965 nyanlända personer – så många räknar Migrationsverket med att Skåne ska bli anvisade nästa år. Lund är den kommun som ska ta emot flest enligt den fördelning som Länsstyrelsen lagt fram som förslag och kommunstyrelsens ordförande är kritisk.

 – Nu har vi haft det högsta talet år efter år i Skåne, säger Philip Sandberg (L).

– Vi har 90 000 personer i bostadskö, vi har inte rätt förutsättningar för att ordna ett så bra mottagande som möjligt, menar Philip Sandberg (L) som är kritisk till att Länsstyrelsen i Skåne de senaste åren har anvisat högst antal nyanlända flyktingar till just Lund.

Lund har haft lågt mottagande tidigare

Det är Migrationsverket som anvisar vissa nyanlända till de olika länen. Sedan har länsstyrelserna i uppgift att fördela till de olika kommunerna. För att kunna göra en rättvis fördelning utgår man från förutsättningarna i de olika kommunerna. Här ingår hur arbetsmarknaden ser ut samt tidigare asylmottagande.

”Lund har fram till de senaste åren haft ett relativt lågt mottagande av nyanlända och detta avspeglar sig nu i högre kommuntal för Lunds del”, skriver Länstyrelsen i Skåne till SVT som svar på kommunens kritik.

Konflikt mellan grannkommuner

– Lagen är tandlös när kommuner får göra precis som de vill utan att det får några konsekvenser. Vi har kommuner som placerar flyktingar i vår kommun, säger Philip Sandberg.

Han och kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp Christian Sonesson (M) har tidigare haft ett bråk om just detta.

För tillfället har Staffanstorp en familj om sex personer placerad i Lunds kommun. Totalt har kommunen placerat ett 30-tal flyktingar i Lund som anvisats till Staffanstorp.

Det här är Bosättningslagen

Bosättningslagen trädde i kraft under 2016 och omfattar nyanlända personer som har beviljats ett uppehållstillstånd som kan ligga till grund för folkbokföring enligt vissa kriterier. Det kan även omfatta eventuella familjemedlemmar till den som beviljats uppehållstillstånd.

Migrationsverket ska beräkna hur många nyanlända som har behov av bosättning. Sen är det upp till länsstyrelserna att besluta om fördelningen mellan kommunerna i länet.

En kommun är skyldig att efter anvisning ta emot en nyanländ för bosättning i kommunen och beslutet går inte att överklaga.

Fördelningen av nyanlända i Skånes kommuner för 2023 enligt Länsstyrelsens förslag:

Bjuv – 10

Bromölla – 10

Burlöv – 3

Båstad – 24

Eslöv – 21

Helsingborg – 82

Hässleholm – 14

Höganäs – 38

Hörby – 17

Höör – 23

Klippan – 13

Kristianstad – 33

Kävlinge – 42

Landskrona – 22

Lomma – 48

Lund – 129

Malmö – 51

Osby – 7

Perstorp – 0

Simrishamn – 19

Sjöbo – 24

Skurup – 20

Staffanstorp – 38

Svalöv – 14

Svedala – 33

Tomelilla – 8

Trelleborg – 56

Vellinge – 66

Ystad – 45

Åstorp – 5

Ängelholm – 43

Örkelljunga – 7

Östra Göinge – 0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.