Christian Uhr, vid avdelningen för riskhantering och samhällssäkerhet på Lunds Universitet, tycker inte att vi i nuläget behöver hamstra upp mer än vanligt på grund av coronaviruset. Foto: SVT

Krisexperten: ”I nuläget räcker en vanlig hemberedskap”

Uppdaterad
Publicerad

Att folk köper på sig konserver och handsprit beror på osäkerheten kring hur coronavirusets utbrott ska sluta. Det menar Christian Uhr på Lunds universitet. Och han tycker att det i nuläget räcker med att ha en viss hemberedskap för att kunna klara sig ett par dagar.

Som SVT Nyheter Skåne tidigare berättar gapar flera butikshyllor tomma på grund av oron för coronaviruset. Christian Uhr, docent vid avdelningen för riskhantering och samhällssäkerhet på Lunds universitet, tycker inte att vi i nuläget behöver hamstra mer än vanligt på grund av coronaviruset.

– Jag tycker att man ska utgå från att ha en viss hemberedskap, som man alltid ska ha för att klara sig ett par dagar om det till exempel skulle bli ett större strömavbrott, menar han.

Som rekommendation hänvisar han till MSB:s riktlinjer.

– Jag tycker broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” är bra att utgå från. Min personliga bild är att alla borde ha ett litet lager hemma med konserver och hygienartiklar. Inte på grund av coronaviruset, utan allmänt utifall något händer, säger Christian Uhr.

Osäkerhet kring utgången

Att coronaviruset lett till folk handlar på sig varor beror på att det finns en stor osäkerheten kring virusets utgång, tror Christian Uhr.

– Till skillnad mot en vanlig influensa vet vi inte utgången. Vi vet inte om det snart kommer att ebba ut eller om det kommer bli värre. Det är därför folk handlar på sig munskydd och handsprit – för att hantera sin oro, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.