Det krävdes att mer än en tredjedel av ledamoterna röstade för folkinitiativet – och voteringen slutade 26–25. Foto: Gunilla Fritze

Det blir folkomröstning om Naturum i Falsterbo

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Vellinge röstade på måndagskvällen för en lokal folkomröstning om Naturum och konsthallen i Falsterbo. Det krävdes att mer än en tredjedel av ledamoterna röstade för folkinitiativet – och voteringen slutade 26–25.

Den moderata ledningen har redan skrivit avtal med en ny arrendator av Falsterbo strandbad. Men folkomröstningen kommer trots det att genomföras.  

3 700 insamlade namn

Falsterbonäsets Naturvårdsförening överlämnade i början på december 3 700 namnunderskriften till kommunledningen i Vellinge. Deras krav är att kommunen ska hålla en folkomrösting om att Naturum och konsthallen ska vara kvar i kommunal regi på Falsterbo strandbad.  

En vecka senare meddelade kommunledningen att man skrivit avtal med en privat aktör som ska ”utveckla Falsterbo Strandbad till ett modernt museum och ett unikt besöksmål.” 

I fullmäktigedebatten hördes många hårda ord om de styrande Moderaternas hantering av frågan.

En votering begärdes, trots att fullmäktiges ordförande redan konstaterat att fler än en tredjedel av ledamöterna sagt ja till folkomröstningen. Röstsiffrorna blev 26–25. En samlad opposition sa ja medan Moderaterna sa nej.

”Folkomröstning inte optimalt”

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) sa i debatten att hon inte tycker att folkomröstningar är optimalt. 

– Frågor tas ur sin kontext och förenklas när man ska svara ja eller nej. Sverige har en representativ demokrati med val vart fjärde år och där väljarna gett politikerna mandat att fatta beslut.

Men flera partier var kritiska.

– Det är häpnadsväckande att Moderaterna väljer att avslå en välgrundad och genomarbetad begäran om folkomröstning. Vi begärde votering för att varje moderat ska få stå för sitt avslag, säger Centerns gruppledare Magdalena Nour i en kommentar till SVT Nyheter.

– En viktig och historisk folkomröstning blir nu verklighet tack vare alla som engagerat sig i arbetet med att bevara vårt fantastiska Naturum och vår konsthall! Ofattbart att de styrande in i det sista valde att säga nej till en folkomröstning, säger Miljöpartiets ordförande Angela Everbäck tilll SVT.

Hålls på nationaldagen

Den lokala folkomröstningen ska hållas på nationaldagen 6 juni. Det är första gången det genomförs en folkomröstning i Vellinge kommun. 

Liberalerna yrkade på att omröstningen skulle genomföras i samband med nästa val.

– Det är ju ingen tidspress, eftersom Naturum och konsthallen redan är nedlagda. Det är dumt att genomföra en folkomröstning mitt under en pandemi. En folkomröstning i samband med valet hade sparat pengar, säger Måns Weimarck (L) till SVT.

Men kommunstyrelsens förslag om en folkomröstning på nationaldagen vann. Den kommer att kosta en och en halv miljon kronor, och pengarna tas från kommunstyrelsens budget.

Folkomröstningar i kommuner och regioner är alltid rådgivande. Om tio procent av de som har rätt att rösta i en kommun eller en region begär det måste kommun- eller regionfullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas. Men om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av.

Fullmäktige kan begränsa folkomröstningen till en viss del av kommunen eller regionen. Rösträtt har då alla som har rösträtt vid kommunala val i det område där folkomröstningen ska hållas.

Källa: Riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.