Nästan 3700 personer har skrivit under för att stoppa stängningen av Naturum i Vellinge. Se när underskrifterna överlämnades under onsdagen. Foto: SVT

Allt talar för folkomröstning i Vellinge – här lämnas namninsamlingen in

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen överlämnades nästan 3700 namnunderskrifter som samlats in för att stoppa stängningen av Naturum i Vellinge. Det innebär att det med största sannolikhet kommer bli en folkomröstning i frågan.

– Nu får vi hoppas att det kommer leda till förändring, säger Daniel Johnsson, vice ordförande i Falsterbonäsets Naturvårdsförening.

Planerna på att stänga Naturum och konsthallen i Falsterbo för att bygga ett spahotell har varit en följetong under hösten. Under onsdagen lämnades en stor trave med underskrifter mot förslaget över till Vellinge kommun.

– Det är blandade känslor, det är så klart fantastiskt att vi har fått in så många underskrifter, men det känns otroligt tråkigt att de fortsätter avveckla det, säger Daniel Johnsson, vice ordförande i Falsterbonäsets Naturvårdsförening, som lämnade över namninsamlingen.

”Kommer rösta för en folkomröstning”

Nu ska kommunen kontrollera att underskrifterna uppfyller de krav som finns i kommunallagen.

Om runt 2800 av underskrifterna godkänns kommer kommunfullmäktige ta ställning till om det ska bli en folkomröstning i frågan.

– Vi kommer göra som alla andra oppositionspartier och rösta för en folkomröstning, säger Henrik Thorsell (L), 2:e vice ordförande i fullmäktige.

Samtliga oppositionspartier har uppgett för SVT Nyheter att de är för en folkomröstning, vilket betyder att den med all sannolikhet kommer bli av. Det räcker nämligen med att en tredjedel av ledamöterna i kommunfullmäktige röstar ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.