Martin Green och de andra forskarna menar att Naturum i Falsterbo ger stadsbor möjligheten att lära känna naturen. Foto: Bernard Mikulic/SVT

15 forskare i protest mot stängningen av Naturum

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot den planerade stängningen av Naturum i Falsterbo växer. Tidigare har 5.700 skrivit på en namninsamling i protest. Och nu ansluter sig 15 forskare till motståndet.

Forskarna, som är verksamma på biologiska institutionen vid Lunds Universitet, argumenterar nu för att stoppa planerna på att stänga Naturum i Falsterbo. SVT har tidigare rapporterat om planerna på att bygga ett spahotell på platsen.

–  I dessa tider när den biologiska mångfalden är illa ute, är alla ställen som för ut den här typen av kunskap och faktiskt ger människor möjlighet att få upp ögonen för de här värdena väldigt viktiga. Många människor lever ju idag i tätorter och har kanske inte så lätt komma ut i naturen, utan behöver lite hjälp på traven, säger fågelforskaren Martin Gren.

Fågelforskaren Martin Green säger att platser som Naturum ökar medvetenheten om hotet mot den biologiska mångfalden. Foto: Bernard Mikulic

Öppnade 2016

Naturum öppnade 2016 för att fungera som en pedagogisk mötesplats där besökarna kan lära sig om den omkringliggande naturen.

Carina Wutzler (M), ordförande i kommunstyrelsen i Vellinge, har tidigare sagt till SVT att kommunen tycker att byggnaderna kan användas på ett bättre sätt och att utomhusaktiviteterna i området kommer att kunna fortsätta även om Naturum stänger.

SVT har sökt Carina Wutzler  för en kommentar på forskarnas kritik, men hon har avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.