Carina Wutzler (M) vill lägga ner Naturum. Mikael Kristersson är en av de som protesterar mot planerna. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Moderaterna vill ersätta Naturum med spahotell

Uppdaterad
Publicerad

De styrande politikerna i Vellinge kommun vill stänga Naturum i Falsterbo för att ge plats för ett spahotell.  Det har väckt reaktioner och hitintills har drygt 5 000 personer skrivit på en namninsamling för att planerna ska skrotas.

-  Jag blev som många andra förbluffad, säger Mikael Kristersson, som bor i Falsterbo och är en av dem som skrivit på namninsamlingen.

Naturum öppnade 2016 för att fungera som en pedagogisk mötesplats där besökarna kan lära sig om den omkringliggande naturen. Nu vill de styrande politikerna sparka ut konsthallen och Naturum från lokalerna i Falsterbo strandbad.

– Den byggnaden som står där idag tycker vi kan användas på ett bättre sätt. Många av de aktiviteter och naturvandringar  som anordnas just nu sker ändå utomhus och det kommer det inte att bli ett stopp för, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Mikael Kristersson är naturfilmare och bor i Falsterbo. Han ställer sig frågande till kommunalrådets resonemang.

– De säger ju upp personalen så vem ska ha rundvandringarna?

Förväntad reaktion

Att förslaget har väckt uppmärksamhet är inte Carina Wutzler (M) förvånad över:

– Det är inte helt oväntat att det finns en del synpunkter på det, säger hon.

Vid lunchtid på fredagen fanns drygt 5 000 namnunderskrifter.

Personalen på Naturum har redan varslats om uppsägning. Naturums öde avgörs på det kommunfullmäktigemöte som hålls 8 november, då Vellinge kommun klubbar budgeten för nästkommande period.

Mikael Kristersson är en av de som protesterar mot planerna på att lägga ner Naturum. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.