Foto: Jessica Gow, TT / Johan Dernelius, SVT

50 miljoner saknas till Malmös grundskolor: ”Kan bli tuff budget”

Uppdaterad
Publicerad

Malmös grundskolor kommer att få spara nästa år – det saknas 50 miljoner kronor enligt grundskoleförvaltningens prognos. Det beror bland annat på att man inte får full teckning för kostnadsökningar och förlorade statsbidrag.

Nästa vecka ska grundskolebudgeten på 5,3 miljarder kronor upp i nämnden.

För en del skolor kan det i värsta fall leda till uppsägningar medan det för andra blir marginella skillnader, menar Malmös skolkommunalråd Sara Wettergren(L).

– Några skolor kommer att få en tuff budget, de kommer att få mindre pengar men vi har också skolor som kommer att få samma budget som förra året och en hel del som kommer att få mer pengar, säger Sara Wettergren (L), skolkommunalråd i Malmö.

Att det kan slå så olika för skolorna beror på flera saker. Resursfördelningssystemet i Malmö gör att skolor med ett elevunderlag där man har mer socioekonomisk belastning får mer pengar. Flyttar eleven förlorar man de pengarna. Har man fått statsbidrag som avvecklas nästa år kompenseras man inte.

– I värsta fall får man låta någon gå eller göra omprioriteringar i personalstyrkan, säger Sara Wettergren (L).

Sommarpraktik och modersmål i förskolan kan försvinna

På torsdagen blir budgetförslaget offentligt. Här föreslås också besparingar på sommarpraktik för åttondeklassare och man vill avveckla modersmålet för förskoleklass samt spara på central administration.

Skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) i Malmö har fått många oroliga brev från föräldrar, fack och skolpersonal sen budgeten för Malmö togs i november och som satte tuffa ekonomiska ramar för nämnderna.

– Jag förstår kritiken och framförallt den oro som många föräldrar känner. Mitt budskap har hela tiden varit att avvakta nämndsbudgeten.

– Vårt politiska budskap har varit väldigt tydligt att vi ska ha ut så mycket pengar som möjligt till skolan och det har verkligen förvaltningen hörsammat, menar hon.

– Trots ett tufft budgetläge har vi prioriterat skolan. Det är väldigt marginella skillnader ändå från föregående år och det är inga stora besparingar, mindre än en procent av hela budgeten.

Ingen skattehöjning

Men i debatten hörs röster som hade önskat en satsning på skolan i en tid med mycket oroligheter och kriminalitet i Malmö.

Sara Wettergren (L) menar att det lagts till mer pengar till trygghetsskapande arbete för barn och unga men på arbetsmarknads- och socialnämnden.

– När det gäller barn och unga och kriminalitet så är det jätteviktigt med samspelet skola, socialtjänst och polis. Det är inte bara skolans uppgift att se till att inte barn hamnar i kriminalitet, säger Sara Wettergren (L) som utesluter en skattehöjning.

– Vi har redan en flytt av många barnfamiljer till våra kranskommuner som lockar bland annat med lägre skatt och jag tror det hade varit en stor risk om vi höjt skatten, att vi får ännu fler barnfamiljer att flytta ut från Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.