Enligt Mikael Damberg använder kriminella sig av appar och chattverktyg för att planera brott. Foto: Henrik Montgomery / TT

Kriminella använder krypterad kommunikation

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelade regeringen att myndigheter som polis och Tullverket ska kunna använda hemlig dataavlyssning för att kunna komma över krypterad kommunikation.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg använder kriminella sig av appar och chattverktyg som Whatsapp och Viber, där brottsplaneringen sker och informationen krypteras. Den blir då inte tillgänglig för polisen.

– När jag var i Malmö och lyssnade på polisen där så menade Malmöpolisen att det inte finns ett enda planerat mord i Malmö de senaste åren som inte har föregått av att gängmedlemmar använt krypterad kommunikation. Det här är ett reellt problem kopplat till den grova brottsligheten i Sverige, säger Mikael Damberg.

Lagen väntas börja gälla 1 mars 2020 och ha en prövotid på fem år innan det beslutas om den ska permanentas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.