Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se golden retrievern Cezar regera på Madeleines sjunkande blodsocker mitt under intervjun. Foto: Teresia Loive/SVT

Diabeteshunden Cezar är Madeleines räddning

Uppdaterad
Publicerad

Madeleine Tuvesson från Skurup har diabetes typ 1 och utbildar sin hund Cezar till att bli diabeteshund.

– Han är en riktig livräddare, säger hon.

Yrsa Franzén-Gärnerup jobbar som instruktör i Svenska service- och signalhundsförbundet. Hon ser flera fördelar med att ha diabeteshund. Hon menar på att de är cirka en halvtimme snabbare på att reagera än modern teknik.

– Till oss kommer hundägare med sina privata hundar och utbildar dem till att bli assistanshundar och riktiga superhjältar,  säger hon.

Fick stipendium

Enligt Yrsa Franzén-Gärenrup landar kostnaden för att utbilda sin hund under ett år med en privat instruktör på 50 000 kronor. Madeleine Tuvesson lyckades få ekonomiskt stöd från ett stipendium, riktat till unga personer med diabetes typ 1.

– Jag känner inte att jag varken fått information eller ekonomiskt stöttning från vården gällande att skaffa en diabeteshund, allt har varit på eget initiativ, säger hon.

Framöver kommer Cezar, utöver det han redan kan, även kunna hämta blodsockermätare och människohjälp.

Se golden retrievern Cezar regera på Madeleines sjunkande blodsocker mitt under intervjun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.