Foto: TT

Distributören av spiralen: ”Detta är mycket olyckligt”

Publicerad

Kopparspiralerna som har orsakat ”Anna” och över hundra skånska kvinnor problem har gått sönder på grund av ett fel i plastblandningen. Det är flera tillverkare i hela världen som är drabbade, enligt den svenska distributören.

Spiralen Nova Puls som är tillverkad av spanska Eurogine distribuerades i Sverige av Solann AB och där beklagar man det som hänt.

– Det är mycket olyckligt att kvinnorna drabbats av detta. Det var ett fel i plastblandningen som spiralen är gjord av och det är inte bara vi utan flera spiraltillverkare i hela världen som drabbats av detta, säger vd Ann Strålman.

Svårt att få skadestånd

Ett 30-tal kvinnor har hört av sig till Solann AB för att försöka få skadestånd. Men då krävs serienumret på den aktuella spiralen och de flesta saknar det.

– Den spanska tillverkaren vill i så fall veta serienummer. Har man inte det så är det svårt. Vi tycker det är väldigt tråkigt, säger Anna Strålman.

Trots problemen är råden från tillverkaren att inte ta ut sin spiral tidigare.

– Nej, det rekommenderar vi inte. Det är bara ett fåtal som det är problem med, världssnittet ligger på tre promille och Sverige ligger strax över det, säger Ann Strålman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer