”Chefer som i debattartiklar offentligt kritiserar den egna arbetsgivaren tar inte sitt ansvar för verksamheten, och det kan få konsekvenser”.
Det uttalandet från divisionschefen för cancervården på Skånes universitetssjukhus Carsten Rose fick artikelförfattarna att känna att deras anställning hotades.
Konflikt med grundlagen, menar statsvetare Lennart Lundquist.
– Enligt lagen får han inte säga så, men i praktiken har det ändå blivit så att det är chefen som bestämmer. En chef kan i princip hitta på vilka regler som helst, säger han.
Från politiskt håll kom oppositionen idag med kritik mot den styrande femklövern för att inte ta situationen på allvar. Men regionrådet med ansvar för personalpolitik hissar yttrandefriheten i organisationen.
– Med tanke på hur mycket som skrivs och sägs varje dag så råder det väl knappast brist på insyn, säger Katarina Erlingson (C).
Carsten Rose själv säger idag till Sydnytt att han inte har brutit mot någon lag, utan att det är självklart att de som skrev debattartikeln bör fundera över ifall de verkligen bör vara chefer.
– Jag har aldrig hotat någon med sparken, säger han.
Men enligt Lennart Lundquist finns en stor demokratifara i att personal inte känner att de vågar säga vad de tänker.
– Det leder till att de som faktiskt vågar rensas bort. Och kvar blir en massa ja-sägare, säger han och fortsätter:
– Det är organisationer som håller på att tappa taget som tystar personalen. Organisatioenr som går uppåt gör tvärtom.