• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De som inte har foder mer än nästa vecka är förtvivlade, säger Håkan Wahlman, verksamhetsledare på Lundsbygdens Farmartjänst. Foto: Hans Larsson / TT

Fodret kommer inte räcka – torkan slår hårt mot djuren

Uppdaterad
Publicerad

Den utdragna torkan gör att fodret till kor, hästar och får inte kommer att räcka i höst.

– Vi vet redan nu att det inte kommer att räcka till alla, frågan är bara hur illa det kommer att bli, säger Håkan Wahlman, verksamhetsledare på Lundabygdens Farmartjänst som förmedlar foder till djurägare.

Håkan Wahlman får redan nu samtal från djurägare som inte har foder mer än till nästa vecka. Men han kan inte hjälpa dem.

– Nu har jag ingenting att förmedla till de som ringer, säger Håkan Wahlman.

Tuff höst väntar djurägare

Årets första skörd av vall som ska bli hö till djuren har varit ungefär 40 procent jämfört med ett normalår i Skåne. Fortsätter torkan kommer även de följande skördarna att bli magra. Och hösten väntas bli tuff.

– Vi vet inte förrän i höst var vi hamnar med skörden, men att det inte räcker vet vi redan nu. Det är bara en fråga om hur illa det kommer att bli, säger Håkan Wahlman.

Kan bli brist på bröd i höst

Prognosen för veteskörden är i dagsläget 80 procent mot ett normalår, vilket väntas innebära en ännu lägre halmskörd, cirka 70 procent.

Och redan nu är den prognostiserade halmskörden i Skåne uppköpt, vilket tidningen ATL var först med att rapportera.

– Eftersom det kommer bli brist på hö till hösten, kommer den att ersättas med halm, vilket innebär att det blir en brist på halm också, säger Håkan Wahlman.

Bristen på hö gör också att man börjat skörda vete och råg för att utfodra djuren, vilket i sin tur gör att det kan påverka tillgången på spannmål i höst.

– Fortsätter torkan kommer det att bli en bristsituation, säger Håkan Wahlman.

Hö och halm

Hö består av torkat gräs (vall). Halm är strå av säd (vete, råg, korn, havre) och innehåller mindre näring än hö.

Halm används framförallt som strö för djuren att stå och ligga på, men kan också kan användas som grovfoder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.