Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Eklöf och Susanne Åkesson vill se mer fokus på hur djurlivet påverkas av upplysta grönområden i städer. Hör dem berätta om hur djurlivet i parken vid Lundagård påverkas av det konstgjorda ljuset. Foto: Bernard Mikulic

Experternas varning: ”Djurlivet påverkas negativt av upplysta parker”

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö diskuterar politiker om parkerna borde belysas mer för att öka säkerheten för människor. Susanna Åkesson är professor i zoologisk ekologi och Johan Eklöf är expert på fladdermöss. De menar att det finns stora risker för djurlivet i städerna när mörka platser får belysning.

I Lundagård i centrala Lund finns fåglar, insekter och fladdermössen. När parker får mer belysning så påverkar det dygnsrytmen för djuren. En del blir förvirrade och vet inte när de ska sova, äta och jaga.

– Det är inte helt oproblematiskt att börja belysa med artificiellt ljus i parker och grönområden där det finns fåglar. Det är en stor risk för fåglar i den här miljön, säger Susanne Åkesson.

”Ingen fladdermus skulle bo där”

Johan Eklöf pekar på ett träd med hundratals smålampor utanför AF-borgen.

– I fladdermusens värld är dagen lika med fara och natten är lika med trygghet. Fladdermöss skulle undvika detta trädet direkt. Sen finns det fladdermöss som är lite snabbare och lite mer optimistiska- de kan ju lockas av att insekter dras till ljuset i trädet men det finns ju ingen fladdermus som skulle välja att bo här, säger Johan Eklöf.

”Måste fundera på hur djuren påverkas”

Johan Eklöf och Susanne Åkesson vill  ha mindre belysning och mer upplysning kring hur ljuset påverkar dygnsrytmen för alla möjliga djur.

– Jag tycker att vi har varit ignoranta, att vi inte har tagit det på allvar. Jag har full förståelse för att människor vill känna sig säkra men då måste vi fundera på vilka områden vi ska belysa och vilken typ av ljus vi ska använda. Det finns många saker som vi borde fundera på, säger Susanne Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.