Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderata kommunalrådet Helena Nanne träffar gymnasietjejerna för att diskutera deras förslag om att lysa upp Malmös parker. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Efter gymnasietjejernas förslag: Politisk debatt om tryggheten i Malmös parker

Publicerad

När fem gymnasietjejer föreslår mer belysning i Malmös parker får de nu stöd av det moderata kommunalrådet Helena Nanne. Men Socialdemokraterna hävdar att de gjort Malmö tryggare på andra sätt – och planerar inte att göra det ljusare i Malmös parker.

Det moderata oppositionsrådet Helena Nanne har stämt träff i parken i skymningen med gymnasietjejerna som vill ha mer belysning i parkerna. Hon håller med gymnasieeleverna och anklagar nu Socialdemokraterna i stan för senfärdighet när det gäller belysning på otrygga platser.

– Malmömoderaterna har i många år drivit frågan om trygga stråk. Det har snart gått tre år sen vi la att förslag i kommunfullmäktige och det är fortfarande mörkt här i Pildammsparken och på andra platser i centrala Malmö, säger Helena Nanne.

Infört kameraövervakning

Men kommunalrådet Andreas Schönström (S) håller inte med och menar att mycket har hänt de senaste åren med bland annat bättre belysning, trygghetsvärdar och kameraövervakning i otrygga områden i Malmö.

– Ska vi ha full insyn nattetid i en park då behövs det inte bara belysning. Då handlar det om att röja träd och annan vegetation och det blir inte särskilt bra, säger Andreas Schönström.

S vill satsa mer på otrygga platser

Enligt Andreas Schönström har det socialdemokratiska styret valt att först satsa på de områden där otryggheten är som störst som ödra innerstaden, Kirseberg, Lindängen, Nydala, Kroksbäck och Rosengård.

– Det är viktigt att vi aktiverar stråken så att fler människor rör sig där. Den bästa tryggheten är att vara där andra människor är. Det här trygghetsarbetet kommer aldrig någonsin avslutas, utan det är en pågående process, säger Andreas Schönström (S).

– Jag kan ändå konstatera att det finns inga trygga stråk. Vi är på en central plats i Malmö i Pildammsparken där väldigt många rör sig och belysningen i parker och på den mark som staden äger är centralt för att göra staden tryggare, säger Helena Nanne (M).

Följ med till mötet i Pildammsparken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.