Personerna var iklädda vita overaller vid aktionen. Foto: Ur polisens förundersökning

Djurrättsaktivister åtalas efter intrång i grisstall

Publicerad

Ett 20-tal personer tog sig in i ett grisstall i Kristianstad och filmade grisarna. Nu åtalas sex personer för olaga intrång och ytterligare en person döms till böter.

Det var i november 2019 som ett 20-tal vitklädda djurrättsaktivister trängde sig in i ett grisstall i Kristianstad. Därefter fotade och filmade aktivisterna inne i grisstallet.

En djurskötare som arbetade på gården vid tillfället ska ha upptäckt personerna och bett dem lämna platsen. När personerna vägrade trots flertalet tillsägelser tillkallade djurskötaren polis.

Organiserad aktion

Enligt flera av personerna som hörts av polis ska aktionen ha varit organiserad med syftet att belysa grisarnas levnadsförhållanden. Ingen av de hörda ville uppge vilken organisation som låg bakom aktionen.

I polisens förundersökning finns skärmdumpar från en 39 minuter lång film inifrån grisstallet som publicerades på sociala medier under aktionen. I filmen säger en av deltagarna att man begått ett brott som man kommer att erkänna men att ”civil olydnad är viktigt”.

En av deltagarna uppgav även i förhör att handlingen var nödvändig och att avsikten var att visa allmänheten hur djurhållningen ser ut i Sverige. Hon berättar även att hon flera gånger har bett djurhållare om lov att få filma, men har alltid nekats det och säger att ”man vill inte visa hur det ser ut”.

Åtalade nekar till brott

Trots att ett 20-tal deltog i aktionen står nu endast sex personer åtalade för olaga intrång och ytterligare en person har dömts till böter efter intrånget. Fem av de åtalade erkänner att händelsen ägt rum men förnekar brott.

Enligt assistentåklagare Anna Straube är huvudförhandling planerat den 17 augusti.

I förhör med polisen uppger ägaren till grisstallet att flera anställda fortfarande, snart 1,5 år efter aktionen, känner en otrygghet på sitt arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer